Добрев: Сделката за ЧЕЗ не застрашава националната сигурност

По думите му новият собственик на дружеството няма как да вдигне драстично цената на тока, тъй като тя се определя от КЕВР

Добрев: Сделката за ЧЕЗ не застрашава националната сигурност

Сделката за продажбата българската енергийна компания ЧЕЗ на „Инерком България” не застрашава националната сигурност на страната. Това каза председателят на Комисията по енергетика към парламента Делян Добрев. Той обясни, че преди една седмица всички служби са били изслушани в Комисията, където са заявили, че нямат притеснения по сделката.

Добрев каза още, че трябва да се прави разлика между Българската народна банка, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите му БНБ и Комисията за финансов надзор одобряват купувачите, защото хората имат спестявания в банките или индивидуални партиди в пенсионните фондове - т.е. там има средства, които държавата трябва да защити.

Затова по думите му в тези два закона, при тези две институции, има текст, който разрешава сключването или несключването на определена сделка, за да се защитят именно тези спестявания. "В случая с КЕВР и ЕРП-ата не е такъв. Ние нямаме спестовни сметки в ЕРП-ата, ние нямаме наши пари, които ЕРП-ата държат. ЕРП-то просто предоставя услуга на населението и тази услуга е силно регулирана от страна на регулатора по отношение на качеството и цената на услугата", допълни Делян Добрев. Той изтъкна, че в закона изрично са разписани текстове, които при нарушаване на снабдяването или лицензията, КЕВР има право да отнеме контрола от страна на собственика активите и да назначи особен управител.

"Това сигурно е единственият закон, в който можеш да влезеш в една частна фирма, да махнеш изпълнителния директор и да назначиш такъв от КЕВР, за да гарантираш, че услугата се изпълнява качествено", добави Добрев.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента е убеден, че цената на тока не може да се увеличи двойно, ако дойде нов собственик, защото тя се определя от регулатора. Според него енергийният бизнес у нас е силно регулиран.

В края на февруари Добрев изрази съмнения относно сделката между „Инерком” и чешкия енергиен гигант CEZ. "Първоначално изглеждаше като фалшива новина – един колега ми каза: Да вземем да продадем на "Инерком" двата реактора за "Белене". Говорим за един огромен бизнес. Изненадан съм, че ЧЕЗ избира такъв купувач. Очевидно това не е стратегически инвеститор, този купувач никога не се е занимавал с такъв бизнес", каза тогава председателят на парламентарната енергийна комисия.

Коментари: 0