Добромир Иванов: В България има недостиг на технологични лаборатории

Бизнесът трябва да бъде стимулиран да работи с образователната система

Добромир Иванов: В България има недостиг на технологични лаборатории

Снимка: Economic.bg

Автор: Александра Сотирова

Липсата на човешки потенциал, кадърни хора, които да работят, е една от основните пречки пред българския бизнес в момента. Имаме проблем с качествени кадри, които да излизат от университетите и затова част от нашите предложения са насочени към насърчаване на кооперирането между бизнеса и образователните институции. Това заяви Добромир Иванов, част от екипа на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) България пред Economic.bg. 

Има стартъпи, които инвестират изключително много пари в това да си правят собствени лаборатории, което е нелогично. Има технологични компании, които създават неща, които изискват място, на което да ги тестваш. В България има такъв недостиг на лаборатории и затова много продукти, които се създават тук, се патентоват в друга държава, защото няма къде да се замерят.

Не е рационално стартъп или компания да си прави собствена лаборатория, по-логично е да се изгради съвместно с някоя образователна институция. Така разходите ще могат да бъдат поделени и от това ще се възползват много заинтересовани страни. Затова ние мислим в посока приложения, които насърчават бизнеса да направи нещо съвместно с образователни институции. Много по-логично е да го направи заедно с тях, отколкото самостоятелно.

Бизнесът е нещо много логично, там въпросът не е само желание и емоционалност. За да направи бизнесът съвместна програма с някой университет, център или лаборатория, той трябва да има стимул. Това могат да бъдат данъчни и осигурителни отстъпки, за да бъде стимулиран този човек да го направи тук, а не на друго място. 

Това би вдигнало нивото и в образователната институция, защото в момента излизат изключително много висшисти, които не могат да свършат никаква работа и това всеки го знае. Няма нужда да откриваме топлата вода, има много такива конкретни практики в други държави.

Коментари: 0