Догодина ще има водна криза в земеделието

След няколко месеца Бургас ще се превърне в Перник, ако не се предприемат спешни мерки

Емил Димитров, министър на екологията:

Догодина ще има водна криза в земеделието

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Догодина ще бъдем свидетели на водна криза в земеделието, ако не се предприемат спешни мерки, заяви в парламента Емил Димитров, министър на околната среда и водите, цитиран от „Фокус. По думите му липсата на „само един метър тръбопровод за яз. Камчия”, ще доведе област Бургас до водна криза в следващите месеци и градът ще свърши като Перник.

Димитров посочи, че цяло лято е призовавал институциите за съдействие, но без успех. „Представихме схема, която описва ситуацията и от какво се нуждаем още през месец септември. Изпратихме я на всички областни управители, но без резултат”, заяви той.

Министърът добави, че проблемът в област Бургас няма да бъде решен чрез временна анкетна комисия, а чрез диалог между МОСВ и по няколко представителя от всяка една политическа партия. Според него обстоятелствата са форсмажорни и изискват спешни мерки, а не „прехвърляне на отговорността”.

"Не е валяло капка дъжд, как да се справя сам с проблема? От януари пиша всеки месец доклади. Никой не отговаря - кметове, партиен елит, общински съветници. Никой нищо не е направил по въпроса. Цяло лято чакам един ПР да каже кога ще е първата копка за този тръбопровод. Министерството на регионалното развитие и благоустройството не може да започне работа, защото земеделците не им дават нужната документацията, защото не искат да си дадат язовира. Ще допуснем Южното Черноморие да стане владение на корпоративен интерес", поясни Димитров.

Той добави, че кметът на Бургас заема позицията на зрител, вместо да помогне в овладяване на кризата, която се очаква да е след 5-6 месеца.

Градоначалникът е заявил, че водна криза няма и ще изгради язовир при необходимост, за да удовлетвори нуждите на гражданите.

„Как се строи язовир за 5 месеца? Другата му абсурдна идея е да създаде станция, която да обезсолява морската вода – това е абсолютно невъзможно, защото няма подходящ парцел, понеже Черноморието е в зона "Натура 2000", категорично завява Емил Димитров.

Коментари: 0