„Предизборни заявки“ отказали БХРА от новата туристическа конфедерация

Хотелиерите и ресторантьорите излизат и от Българското конгресно бюро

„Предизборни заявки“ отказали БХРА от новата туристическа конфедерация

Снимка: Economic.bg/Архив

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) отказва да стане част от Конфедерацията на българския туристически бизнес – нова браншова организация, която официално ще бъде представена днес.

Нова туристическа конфедерация

Основната причина за това решение е, че новата конфедерация „дава важни заявки преди старта на предизборни кампании и нови мандати”. Освен това от БХРА, най-голямата туристическа организация в България до момента, обявиха, че излизат от Българското конгресно бюро (БКБ), тъй като организацията е заявила участие в новата туристическа конфедерация.

БХРА  не е съгласна да участва в подобно обединение, което не е на база принципни позиции, а въз основа на неясно декларирани интереси с политически нюанси. БХРА не е лидерска организация и решенията в нашата асоциация не се взимат еднолично, под нечия чужда диктовка. Затова и зад позицията ни да се оттеглим от БКБ стоят единодушно гласовете на всички в Управителния съвет на БХРА, която е основател и член на УС на Българското конгресно бюро", се казва в официално писмо на хотелиерската и ресторантьорска асоциация.

От обявената покана за днешното представяне на Конфедерацията на българския туристически бизнес става ясно, че в нея ще участват доц. Румен Драганов - първи ротационен председател на КБТБ, Сдружение „Българско конгресно бюро- БКБ“, Сдружение „Българска асоциация на заведенията“, Сдружение „Сдружение на заведенията в България“, Сдружение „Български туристически съюз“ и Сдружение „Българска туристическа камара“ и Сдружение „Национален борд по туризъм“.

Това означава, че нито една от големите туроператорски организации в България, в лицето на АБТТА, БАТА, БУПСА, АЕБ и АСЕТИ, няма да вземат участие в новото обединение.

Въпреки че нямаме самочувствието да сме група милиардери, сме категорични, че реално работещият сектор в туризма не е поканен да се включи в така нареченото обединение, а вместо това БХРА се опитва да бъде прикачена, като част от БКБ, в новия проект", пишат още от БХРА.

Хотелиерската и ресторантьорска организация е против автоматичното и потайно включване като патерица на БКБ в нова платформа. "Това е недопустимо за национално представена организация с 30-години история, 36 регионални структури и над 3000 членове в цялата страна, без да сме запознати с идеите, които тя ще защитава, целта на създаване, правилата на работа и ролята на БКБ в нея. Още повече, че при самото създаване се декларира политическа обвързаност, предвид че в официалния документ до нас се говори за „важни заявки, преди старта на предизборни кампании и нови мандати”.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) дават заявка още, че ще продължат да защитават интересите на своите членове и да помага за изработване на политиките в туризма, но без да участва в политически игри. „Ние ще продължим да задаваме работещи икономически решения, а не да се опитваме да правим политика на гърба на сектор, който допринася за над 10 на сто от икономиката на страната“, заявяват още от организацията.

Коментари: 0