Николова се обяви за партньор на новата туристическа конфедерация

Тя увери, че продължава да се работи и върху идеята за отваряне на ресторантите в хотелите

Николова се обяви за партньор на новата туристическа конфедерация

Снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Марияна Николова се обяви за партньор на новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ). „В мое лице ще имате партньор в реализацията на водещите си цели, които са взаимодействие с правителството за спасяване на отрасъла в тази криза, запазване на работните места в сектора, плащане на достойни заплати и опазване на здраве на заетите и туристите“, каза Николова по време на среща с представители на конфедерацията.

Нова туристическа конфедерация

Тя беше официално представена в края на миналата седмица и даде заявка за по-ефективна комуникация на бизнеса с правителството, за да се спаси секторът в кризата. В по-дългосрочен план обаче идеята на новата организация е да „изземе“ част от функциите на държавната администрация, като пример категоризирането.

„Направихме обединението, не за да изземваме функциите на когото и да било, а за да формулираме по-ясни послания и да подпомагаме работата на Министерството на туризма“, заяви Румен Драганов, председател на КБТБ. Според него не е добре да има толкова много неправителствени организации, които да не могат да посочват общи тези. "Смисълът е да изготвяме политики и не искаме да сме причина за разединение и разнобой", заяви той, добавяйки, че в момента браншът стои стабилно, като работят около 5228 места за настаняване, а около 3200 са резервирани за Коледните и Новогодишни празници.

„Поздравявам Ви за реализацията на дългогодишната идея за учредяване на Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ). Новата организация ще даде още по-голяма трибуна за гласа на бизнеса. Именно в тази толкова трудна година за отрасъла, който преминава през безпрецедентна криза, е важно да бъдем единни, преследвайки общата цел - преодоляване на последиците от пандемията причинена от Covid-19 и развитието на един от най-важните икономически сектори – туризмът“, каза още Николова по време на днешната си среща.

По думите ѝ продължават и разговорите относно възможността ресторантите в хотелите да работят само за гостите си и при спазване на строги противоепидемични мерки. Тя подчерта, че допускането на външни лица трябва да бъде строго забранено и при установяването на такива случаи да бъде затваряна цялата хотелска база. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята и от своя страна посочиха, че трябва да има стриктен контрол тези мерки да се спазват и при нарушения да има строги санкции. Те акцентираха, че не би било добре нито за миг бизнесът да усеща, че има двоен стандарт.

Коментари: 0