Турция пожертва валутата си, но спаси икономиката

Лирата поскъпна след позитивните новини за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие

Турция пожертва валутата си, но спаси икономиката

Снимка: БТА

Турската икономика се представи далеч по-добре от всички останали през третото тримесечие на годината, водена от стимулиращата кампания, която обаче жертва лирата и ценовата стабилност в страната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) през последното тримесечие е нараснал с 6.7% спрямо година по-рано, след като отбеляза годишен спад от 9.9% през предходните три месеца, сочат данните, публикувани в понеделник и цитирани от Bloomberg. Сезонно коригираните числа показват увеличение от 15.6% през третото тримесечие спрямо предходното.

Икономиката за 736 млрд. долара превъзхожда всички държави от Г20, включително Китай, благодарение на комбинацията от намаление на лихвените проценти, фискалните разходи и ръководеното от правителството кредитиране.

Данните от статистическия институт в Анкара показват, че двигател на икономическия ръст е частното потребление, което скача с 9% на годишна база. Износът е спаднал с 22% на годишна база, след като отчете срив с 36% през предходните три месеца. Вносът расте с 16% за периода юли - септември след спад от 8% през предходното тримесечие.

За да помогне на бизнеса и потребителите да се справят с пандемията, турското правителство подтикна банките да увеличат кредитирането. Растежът на заемите започна през второто тримесечие и остана силен през лятото благодарение на едни от най-ниските разходи по кредитите в целия свят.

Благодарение на позитивните икономически новини турската лира поскъпна леко и към 12:40 ч българско време бе с 0.7% нагоре като 1 долар се обменяше за 7.7780 лири.

Картината за четвъртото тримесечие е по-малко розова, тъй като Турция започна да налага нови ограничения след вълна на COVID-19 и замени ръководителите на централната банка и финансовото министерство. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се ангажира да подкрепи новите си икономически мениджъри с политики на „горчиви хапчета“, които противоречат на неговите възгледи - но само след като валутата достигна рекордно ниско ниво и изгуби 24% спрямо долара тази година.

„Основните търговски партньори на Турция в цяла Европа загубиха инерция през четвъртото тримесечие поради различни ограничения, наложени за възстановяване на контрола над пандемията“, каза Пьотър Матис, стратег в Rabobank в Лондон.

Съответно „износът вероятно ще допринесе по-малко за растежа през четвъртото тримесечие, отколкото през третото, а частното потребление ще бъде ограничено поради забавяне на растежа на кредитите“.

Правителството прогнозира ръст от 0.3% тази година, но заяви, че икономиката може да се свие с 1,5% в най-лошия случай. В анкетата на Reuters прогнозите за БВП за 2020 г. варират от растеж от 0.6% и свиване от 5%.

Коментари: 0