Документите за „Белене“ са достъпни, след като одобриха заема

Депутатите могат да се запознаят с докумените по арбитража, който осъди НЕК да плати на „Атомстройекспорт“ 1.2 млрд. лв.

Документите за „Белене“ са достъпни, след като одобриха заема
Всички документи по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“ ще бъдат достъпни за народните представители. Те ще могат да се запознаят с текста на решението по иска на руската "Атомстройекспорт" на място в сградата на Националната електрическа компания (НЕК). Решението на ръководството на държавното дружество е свързано с проявения интерес от страна на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

В присъствието на изпълнителния директор на НЕК ЕАД Петър Илиев, двамата депутати се запознаха с решението на Арбитражния съд към Международната търговска камара в Париж, според което България вече дължи над 630 млн. евро.

Във вторник Димитров поиска документите да бъдат предоставени на депутатите преди одобряването на държавния заем за плащането на "Белене". Въпреки това законопроектът беше изгласуван в сряда сутринта, без народните представители да са напълно наясно за какво гласуват отпускането на 1.2 млрд. лв. от държавния бюджет.

Според него решението на съда може да бъде обжалвано и не трябва да се бърза с плащането. Също така той е на мнение, че не може да се плаща за нещо, което не се знае дали е произведено и настоява да се проверят реакторите на място. Правителството обаче иска да плати цялата сума възможно най-бързо, за да намали разходите за лихви, които са над 320 хил. лв. дневно.
Коментари: 0