Доларът може да се изравни с еврото до седмици

В България пестим само в имоти и депозити, а акциите са добра алтернатива, казва Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант в ИП \"Бул Тренд Брокеридж\"

Доларът може да се изравни с еврото до седмици

Снимка: Личен архив

464 ~ 4 мин. четене

Г-н Малчев, докъде може да стигне поевтиняването на еврото спрямо долара? Може ли да се очаква паритет още тази година?

Паритет между евро и долар може да се очаква още в близките седмици, тъй като движението е изключително силно и почти неконтролируемо. Засега не се вижда и причина то да спре. Не казвам, че паритет евро/долар ще се случи, но е напълно възможно предвид обстоятелствата. За сметка на това в рамките на година това е почти сигурно при сегашните условия.

Паритетът е чиста психологическа граница, при която неминуемо ще има борба между купувачи и продавачи, но чисто фундаментално той няма никакво значение. В този смисъл, въобще не е невъзможно да се задълбочи спадът на еврото и след паритет.

Какви са основните причини за този рязък спад на еврото в последните месеци?

Причините са ясни. САЩ отдавна излезе от рецесията и икономиката на страната се развива все по-бързо. В еврозоната пък темповете са забавени. В този смисъл, очакванията са, че Фед ще започне повишаване на основната си лихва съвсем скоро, докато в Европа тепърва в близките години ще има разхлабване на монетарната политика.

Главната тема на пазарите в момента е увеличаването на лихвените проценти в САЩ. Основен фокус за Фед, за разлика от Европейската централна банка (ЕЦБ), е икономическият растеж, ръстът на работните места, заплати и т.н. Затова за Фед е важно да види все по-ниска безработица и по-чувствителен ръст цената на пазара на труда, докато за ЕЦБ основната цел е поддържането на инфлация на нива от около 2%.

Що се касае до вдигането на лихвите в САЩ, това може да се очаква през юни или септември. Но нещата са твърде променливи. А и има някои членове на Фед, които са на мнение, че вдигането на основния лихвен процент трябва да се отложи за 2016 г. Самата Джанет Йелън не е изказвала твърдо становище, че трябва да започне повишаване на лихвите, а и този рязък скок на долара през последните месеци спрямо повечето световни валути може да отложи тази стъпка.

На фона на САЩ Европа започва да печата пари. Стартираха количествените улеснения (QE), които допълнително обезценяват еврото. Но може ли да се очаква раздвижване на пазарите от тази стъпка?

Целта на тези количествени улеснения е борбата с дефлацията. От друга страна, самите намерения на ЕЦБ за количествени улеснения започнаха да повишават цените на акциите на континента, както и на други европейски активи като държавни облигации. Това е така, тъй като и инвеститорите, и ЕЦБ изкупуват подобни активи.

Как могат малки, единични инвеститори да се възползват от тези количествени улеснения?

В последните месеци европейските акции са една доста атрактивна възможност от гледна точка на това, че чисто фундаментално се наблюдават някои подобрения. Така човек може да се възползва от QE на ЕЦБ като купува европейски акции и по-специално такива на финансови институции. Причината за това е, че по време на цялата криза те стояха на много ниски нива и почти не се възстановяваха, докато сега отново трендът е нагоре.

Много инвеститори купуват европейски акции едновременно хеджирайки се срещу спада на еврото. Има и такива борсово търгувани фондове (ETF), които са така конструирани - купуват европейски акции, като хеджират инвестицията от спад на стойността на еврото спрямо долара.

В последните месеци се наблюдават много ниски цени на суровините. Златото, среброто и петролът продължават да се задържат на ниски нива. В тази връзка какво е мнението ви за инвестиции в суровини?

Така е, всички основни суровини значително поевтиняха -  базови метали, зърнени култури. Причината за това е поскъпването на долара, тъй като повечето от тях се търгуват в такава валута. Що се отнася до златото и среброто, спадът там се ускорява допълнително заради забавянето на китайската икономика, което се очаква да продължи.

Въпреки че цените изглеждат ниски, при такъв низходящ тренд е прекалено рисково да се инвестира в суровини. Може би това е подходяща стъпка за дългосрочни инвеститори с хоризонт от 3-4 години.

Проблемът при черното гориво е, че от една страна забавянето на световната икономика оказва влияние върху търсенето. От друга, виждаме все по-голямо предлагаме. Визирам шистовата революция, която значително увеличи предлагането. За да се балансира пазарът, трябва още доста време. И поне в рамките на тази година е напълно възможно цената на петрола да се задържи на сегашните нива от около 50 щатски долара.

В такъв случай добра идея ли е индиректната експозиция към петрол чрез инвестиция в акции в компании, които добиват петрол?

Да, това е възможност. Става дума за добри компании с много сериозни парични потоци и силни дивиденти. Техните акции поевтиняха заради спада на цените на петрола, но поне от моя гледна точка не са на достатъчно ниски нива, за да са интересни за покупка. Повечето дори не са отразили спада на цената на петрола, а да не говорим, че тази стойност може да се задържи дълго и те да пострадат допълнително.

Какъв съвет ще дадете на по-малките инвеститори? В каква валута трябва да държат средствата си и кои са най-високо и най-ниско рисковите инвестиции?

Моето мнение е, че човек трябва да спестява във валутата, в която са му доходите и разходи. Излишно е хората да се правят на валутни спекуланти, защото това не е лесно дори за трейдъри. В този смисъл е глупаво човек да взима кредити в друга валута.

Що се отнася до инвестициите - задължително е човек да спестява и да инвестира. В България имаме култура на трупане само на имоти и депозити, а в дългосрочен план има прекрасни инструменти като акции, например. Конкретно, в момента европейските акции са добра възможност, но и развиващите се пазари като Индия и Китай са алтернатива.

Коментари: 0