Доларът продължи настъплението си срещу еврото

Златото продължи низходящата серия

Доларът продължи настъплението си срещу еврото
136 ~ 2 мин. четене

Доларът успя да поскъпне в началото на седмицата, подпомогнат от терористичните атентати в Париж от 13 ноември. В същото време инвеститорите са в очакване Федералния резерв на САЩ да започне с повишаването на лихвите.

Опасенията, свързани с петъчните терористични атаки във френската столица  успяха да утихнат в ранната търговия, тъй като европейските фондови индекси заличиха загубите от ранните часове на търговската сесия.

Според инвеститорите ЕЦБ е възможно да предприеме стъпки към разширяване на програмата за количествени улеснения. Възможните варианти, стоящи пред централната банка са за намаляване на лихвените проценти до отрицателни стойности както и купуване на повече активи в рамките на програмата за количествени облекчения.

В същото време скорошно проучване сред 80 икономисти показа, че има 70% вероятност Фед да повиши лихвите на последното си заседание за годината на 15 и 16 декември. През октомври вероятността това да стане беше 55%.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо шест водещи валути, се покачи с 0.45% до 99.46, достигайки 7- месечният връх от 6 ноември.

Еврото се понижи с 1% до 1.0678 спрямо зелените пари. Това е най-ниското ниво за последните шест месеца и половина.

Американската валута поскъпна също и спрямо йената. Тук увеличението бе с 0.5% до 123.23 йени. От началото на ноември доларът е нараснал с около 2% срещу японската валута.

Златото продължи низходящата серия

Златото не успя да ограничи загубите си в началото на тази седмица въпреки временното поскъпване след терористичните атаки в Париж от 13 ноември. Сега вниманието на инвеститорите се насочва към последното заседание на Федералния резерв в средата на декември. Тогава ще стане ясно дали централната банка ще направи първото увеличение на лихвите от почти десетилетие насам.

Американският долар поскъпна спрямо основните валути, а американските и европейските фондови пазари реализираха минимален ръст.

В края на миналата седмица златото бе реализирало загуба в 12 от последните 13 търговски сесии в резултат на очакванията за повишение на лихвите.

Спот цената на благородния метал се понижи с близо 0.4% до 1077 долара за тройунция, като по този начин достигна в близост до дъното от миналата седмица на 1072 долара.

Американските фючърси със срок на доставка през месец декември отбелязват повишение от 0.3% до 1083.60 долара за тройунция.

Платината приключи на зелена територия. Благородния метал поскъпна с 1.1% до 883.75 долара след като през миналата седмица се понижи до 851 – най-ниската стойност от декември 2008 година.

Паладият нарасна с 1.7 на сто, достигайки 545 долара за тройунция. Металът отбеляза ръст за първи път от шест сесии.

Среброто се задържа на нива около 14.24 долара.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)


Подкрепи Economic.bg