Доларът с ръст след данните за инфлацията

Фед все по-близо до повишаването на лихвите

Доларът с ръст след данните за инфлацията
128 ~ 2 мин. четене

Доларът поскъпна след публикуването на положителните данни за инфлацията в САЩ. Очакванията, че Федералният резерв ще повиши лихвите следващия месец се засилват.

След публикуването на данните за инфлацията стана ясно, че индексът на потребителските цени на годишна база е достигнал 0.2%. За предходния период стойността бе 0%. Очакванията на икономистите бяха за повишение от 0.1%. Основният индекс на потребителските цени се запази без промяна на 1.9%.  В резултат щатската валута достигна 10- месечен връх спрямо швейцарския франк. Зелените пари успяха да поскъпнат също и срещу еврото и йената.

В рязък контраст с Фед е ЕЦБ, която се очаква на заседанието през декември да вземе решение за разширяване на програмата за количествени улеснения. Възможността за намаляване на лихвения процент по депозитите държи еврото под натиск.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута срещу кошница от шест други валути, нарасна с 0.1% до 99.681 – най-високото ниво от април насам.

Доларът поскъпна с 0.4% спрямо швейцарския франк до 1.0128.

Еврото отстъпи срещу зелените пари с 0.2%, достигайки 1.0662.

Спрямо японската йена американската валута се повиши с 0.2% до 123.37 йени.

Британският паунд успя да нарасне спрямо долара с 0.1 на сто, достигайки 1.5216.

 

Златото достигна 6- годишно дъно, Фед е все още на фокус

Златото се понижи с повече от един процент, доближавайки се до 6- годишно дъно. Спадът при благородния метал е в резултат от поскъпването на долара както и от очакванията централната банка на САЩ да повиши лихвените проценти през декември. Другите благородни метали също последваха златото по пътя надолу, като среброто успя да достигне 2- и половина месечно дъно.

Силен натиск върху златото оказа поскъпването на долара след публикуването на данните за инфлацията в САЩ. Те показват ръст на потребителските цени в най-голямата икономика в света след като два месеца преди това бяха отбелязали спад. Индексът на потребителските цени за октомври е 0.2%. За предходния месец стойността бе -0.2 %. Основният индекс на потребителските цени за октомври остана без промяна от 0.2 на сто.

Спот цената на златото се понижи с 1% до 1071.96 долара. По-рано металът  падна до 1065.18 – най-ниското ниво от февруари 2010 година.

Американските фючърси със срок на доставка през декември реализираха понижение от 1.4% до 1068.60 долара за тройунция.

Среброто поевтиня с 0.1%, достигайки 14.08 долара – най-ниската цена от август насам.

Платината падна с 1.7% до 845 долара – най-ниското ниво от декември 2008 година. Благородния метал е приключвал на червено в 16 от последните 18 сесии.

Паладият също приключи със спад. При него понижението бе с 1.5% до 540 долара за тройунция.

Подкрепи Economic.bg