Доларът със спад, петролът – с ново силно повишение

Европейските борси спадат, американските нарастват

Доларът със спад, петролът – с ново силно повишение
204 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Доларът се търгува на фона на негативните данни от САЩ за продажбата на стоки за дълготрайна употреба. Поръчките на трайни стоки спаднаха с 5.1% за декември като предварителните прогнози на икономисти бяха спадът да е само от 0.7%. В резултат доларът отстъпи спрямо повечето водещи валути. Доларовият индекс се понижи с 0.42 на сто до 98.51. Еврото успя да поскъпне, насочвайки се към ключовата съпротива при 1.0973. Пробив на това ниво може да изпрати единната валута към октомврийските нива от 1.135.

Двойката USD/JPY поскъпна до 120.73 след решението на Японската централна банка да намали основния лихвен процент до негативна територия на -0.1%.

AUD/USD успя да поскъпне с 0.64 на сто, достигайки 0.7084. Следващата съпротива пред австралийският долар е 0.715. Пробив на това ниво може да отведе цената към следващата цел от 0.735.

Британският паунд се възползва от поскъпването на петрола и успя да се повиши. Ключово ниво на съпротива пред британската валута е 1.45.

Канадският долар също се наслаждава на поскъпването на черното злато, като сега се опитва да тества силната подкрепа при 1.4. Пробив на това ниво означава, че следващата подкрепа за двойката USD/CAD ще е 1.381.

Суровини

Въпреки по-слабия долар, златото записа понижение, след като инвеститори прибираха печалби. Цената на благородния метал се понижи до 1114 долара за тройунция. Ключово ниво на съпротива за метала е зоната около 1136 долара.

Среброто продължава с лошото си представяне, като този път записа спад от 1.7%, достигайки 14.30 долара. Първо ниво на подкрепа се явява зоната около 14.25.

Платината последва негативното представяне на благородните метали и също затвори на червена територия. Металът се понижи с 1.5 на сто, падайки до 865.50 долара за тройунция.

Перспективите пред икономическия растеж продължават да оказват силен натиск върху основните метали. От Barclays заявиха, че търсенето на мед ще расте с най-бавния темп от 2 десетилетия насам.

Петролът приключи търговията с ръст. Основна причина за поскъпването бе новината за възможно намаляване на добива на петрол от ОПЕК. В резултат черното злато се покачи с почти 5% до 33.3 долара за барел, а сортът Брент поскъпна с 4.5%, достигайки 33.9 долара.

Капиталови пазари

По време на вчерашната търговия водещите европейски пазари записаха понижение. Причина за спада бяха разочароващите данни от корпоративни отчети. Roche се понижи с 3.8%. H&M поевтиняха с 4.8%, след предупреждението, че по-силният долар ще продължи да оказва натиск върху приходите през първото тримесечие на годината. При индексите най-лошо се представи немският Dax, който загуби 2.4% от стойността си.

Отвъд океана пазарите приключиха търговията с повишение, подпомогнати от ралито при петрола. Технологичният индекс Nasdaq се представи най-силно, поскъпвайки с 0.9%, следван от Dow Jones с ръст от 0.8% и S&P 500 с 0.6%.

При компаниите най-силно представяне записаха акциите на Facebook, които се покачиха с 15.5%.

Подкрепи Economic.bg