Доларът се отдалечи от дъната

Златото се задържа в близост до 5-годишното дъно

Доларът се отдалечи от дъната

Доларът се отдалечи от едноседмичното дъно спрямо йената в четвъртък, докато новозеландският долар привлече вниманието върху себе си по време на азиатската сесия, поскъпвайки, след като централната банка на страната направи по-малко понижение на лихвения процент от очакваното.

Доларът остана без промяна за деня спрямо йената на 124.01, задържайки се над едноседмичното дъно на 123.57 йени, докоснато през предишната сесия.

Еврото поскъпна с около 0,4% до 1.0941, отдалечавайки се от 3-месечното дъно на 1.0808, след като Гърция се приближи до решаването на дълговата криза, която заплашваше да павира пътя за изход на страната от еврозоната.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от 6 основни валути, застана на 97.344, реализирайки спад за деня от 0,3%, но се задържа сравнително далеч от дъното на 97.108, достигнато през предишната сесия.

В сряда данни показаха, че продажбите на нови домове в САЩ са нараснали до 8- и половина годишен връх, укрепвайки виждането, че Фед е на път да увеличи лихвения процент до края на годината. Възможността за повишение на лихвения процент увеличи привлекателността на долара и го задвижи към докоснатите през сесията върхове.

Британският паунд също получи тласък от възможността за повишение на лихвения процент на Острова, поскъпвайки до 1.5623 долара.

Протоколът от заседанието на АЦБ от 8 юли в сряда показа, че няколко политици са на път да гласуват в полза на първото увеличение на лихвения процент в страната, следвайки скорошните коментари на председателя Марк Карни, че увеличението може да настъпи към края на годината.

 

Златото се задържа в близост до 5-годишното дъно

Златото се задържа близо до най- слабото си ниво от март 2010 г. в сряда, без каквито и да е изгледи за убедително възстановяване в краткосрочен план, след като ранния разгром в началото на седмицата, който подтикна търговците да намалят експозицията си.

Спот златото изгуби около 1%, достигайки 1 098.79 долара за тройунция.

Разгромът на метала в понеделник доведе до спад на цената от 4%, като разпродажбите се ускориха на Шанхайската златна борса, след като инвеститорите продадоха злато на стойност 500 млн. долара за 4 секунди по време на нюйоркската сесия.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поскъпнаха с 0,2% до 1 093.10 долара за тройунция, след като реализираха 10 поредни сесии на загуба.

Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големия публичен фонд в света, базиран на злато, в сряда паднаха до най- ниската си стойност от август 2008 г. до сега, след като изходящите потоци от миналата седмица продължиха и през настоящата.

Продажбите на нови домове в САЩ през юни нараснаха до най-високото си ниво за последните 8- и половина години, което е знак за нараснало търсене, което би трябвало да подсили възстановяването на жилищния сектор и да подсили намерението на Фед да повиши лихвения процент до края на годината.

Компанията за добив на злато Newmont Mining Corp докладва по-високи коригирани печалби за второто тримесечие, което бе в съответствие с очакванията на анализаторите, тъй като ниската цена на петрола и благоприятните валутни курсове неутрализираха ниската цена на метала.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0