Доларът засили позициите си спрямо основните си конкуренти

Златото поевтиня с повече от 1%

Доларът засили позициите си спрямо основните си конкуренти
652 ~ 3 мин. четене
В сряда световните акции рязко се сринаха, след като стана ясно, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп ще разглежда налагането на нови тарифи върху голям брой китайски стоки. С това действие САЩ възобновява търговската война срещу една от водещите световни икономики, което внесе несигурност на пазарите. 

Акциите на Boeing и Caterpillar, които са компании с висока експозиция към външните пазари, поевтиняха с 1.9% и 3.2%. Това показва реакцията на инвеститорите, които са готови да затварят позициите си и да инвестират в по-малко рискови активи. Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с близо 220 пункта до 24700.45 пункта, с което прекъсна 4-дневната серия от покачване. Индексът S&P 500 изостана с 0.71 на сто до 2774.02 пункта, в резултат на слабото представяне на енергийния сектор, който изгуби повече от 2%.

Технологичните акции също записаха лошо представяне, което изпрати индекса Nasdaq при ниво от 7716.61 пункта.  Негативните настроения засегнаха и континента Европа, където всички сектори приключиха деня на червена територия. Немският индекс на сините чипове DAX се раздели с процент и половина до 12609.85 пункта, докато основният индекс на Великобритания завърши търговската сесия с понижение от 1.30% до 7692.04 пункта. На фона на отрицателните резултати, щатският долар засили позициите си спрямо основните си конкуренти, след като започна да се потвърждава новината за две повишения на лихвите до края на годината. Силният долар остави цената на златото под натиск. Ценният метал поевтиня с повече от 1 процент до 1242.35 долара за тройунция. В сряда цената на петрола направи голяма корекция, след като суровината се търгуваше около 70 долара за барел, докато сорта Брент поевтиня с 6.10% до $74.08.


Burberry Group - Дневна

В сряда бяха публикувани финансовите отчети на холдинговата група Burberry, които разочароваха анализаторите. Слабите данни оказаха натиск върху цената, която поевтиня с 4.05%. Спада изпрати акциите под нивото на подкрепа от 50 дневната средна, което дава възможност за формиране на по-сериозна корекция на цената до 1800. Ако цената бъде подкрепена в долните граници на зоната на подкрепа и се изкачи над 2100,  това може да е сигнал за възобновяване на възходящия тренд и да бъде добра възможност за покупка.

USD/CAD – Дневна 

Валутната двойка беше в очакване, на формиране на силно низходящо движение, след като през изминалия ден Централната банка на Канада повиши основния лихвен процент с 25 пункта до 1.50%. Засилването на канадската валута беше бързо контрирано от щатския долар, който засили позициите си и обърна низходящото движение. Така развилата се ситуация ни кара да смятаме, че долара ще остане доминиращата валута до достигане на нива над 1.33.

OilUK - Дневна

Цената на петрола силно поевтиня, след като Либия обяви, че възобновява 4 терминала за износ на суровината. Спада под 50 дневната средна допълнително отслаби цената на петрола, което дава възможност за формиране на корекция до стойности около 70 долара за барел. За възстановяване на възходящото движение ще очакваме поскъпване над $80.

Nikkei 225 – 4 часа 

Японският индекс срещна силна подкрепа на цената около 50 периодната средна, откъдето отскочи и възобнови възходящото движение, което започна на 5 юли. Предстоящото пресичане на индикатора MACD е добра предпоставка за бързо покачване на стойността на индекса до 22424 пункта, което е 61.8% от нивата на Фибоначи. 
Подкрепи Economic.bg