Домбровскис: Последно условие дели България от ERM II през юли

Кризата няма да забави процеса

Домбровскис: Последно условие дели България от ERM II през юли
4235 ~ 2 мин. четене
Кризата, предизвикана вследствие на разпространението на коронавируса, няма да забави допълнително влизането на България в „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II), като това може да се случи още през юли, ако страната ни изпълни едно последно условие. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис по време на видеоконференция, цитиран от БНР. 

Преди избухването на епидемията България даде назад по плана за влизане в еврозоната, но в разгара на епидемията правителството отново реши да ускори процеса и през април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка. Малко по-рано Българската народна банка подписа сауп линия за 2 млрд. евро с Франкфурт – още един елемент на сигурност по думите на Домбровскис. 

България първа заяви интерес към присъединяването към ERM II, но в процес тя върви заедно с Хърватия. „Ние все още се целим в месец юли, когато държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм. За да се стигне до тази фаза, и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени“, посочи зам.-председателят на ЕК.

„При България остава укрепването на капитала на една банка, което се надявам, че ще се случи скоро. Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли“, коментира Домбровскис.

Става дума за Първа инвестиционна банка (ПИБ). През юли миналата година ЕЦБ откри капиталов недостиг в нея и в Инвестбанк. По-рано Инвестбанк обяви, че е попълнила капитала си от близо 52 млн. евро. ПИБ пък миналия месец даде начало на процедура по увеличаване на капитала си, която ще продължи до 25 юни, докогато ще стане ясно дали ще успее да покрие оставащия недостиг от около 140 млн. евро. 

Коментари: 0