Домусчиев: Трябват пазарни принципи и правила в енергетиката

Бизнес и синдикати поискаха мораториум за нови \"преференциални\" електроцентрали

Домусчиев: Трябват пазарни принципи и правила в енергетиката

Снимка: БГНЕС

340 ~ 2 мин. четене

Трябва да има пазарни принципи и правила в енергетиката, нужно е злоупотребите да престанат, категоричен бе Кирил Домусчиев, председател на КРИБ на съвместна пресконференция на синдикати и работодатели.

По думите му бизнесът е този, който създава брутен въртрешен продукт (БВП), плаща заплатите не само на Иван Иванов, но и на депутатите и специалисти от КЕВР. "Точно заради схеми, които облагодетелстват много малък процент от хора в тази страни, България е на това дередже - на най-бедната страна в ЕС", убеден е председателят на КРИБ, цитиран от БГНЕС.

Той е на мнение, че председателят на КЕВР Иван Иванов прекалява с популизма. "Оставката на Иванов ще бъде поискана в най-скоро време. Това двойно увеличение на добавката задължение на обществото не може да го приемем. Не е работа на бизнеса да протестира, такова нещо в Европа не е имало от френската буржоазна революция. Бизнесът провежда срещи, казва мнението си. Работа на синдикатите е да протестират, но опряхме до там и ние да протестираме, защото сме пред изчезване", добави Кирил Домусчиев.

Камен Колев, зам.-председател на БСК, посочи, че на протеста на 29 юли са участвали 2 385 компании и 210 000 служители са били солидарни с протестите. 25 000 участници реално са взели участие в цялата страна, само в София са били 7000.

Според Колев решението на КЕВР за цената на тока от 1 август ще удари малките и средни предприятия. "Не бяха използвани всички резерви, които на многократни срещи с правителството предложихме, а те позволяваха да не се променя цената за индустрията до Нова година, когато трябва да влезе либерализираният пазар. Тази цена ще доведе до срив в износа, неизпълнение на сключени договори, ограничаване на мощности, предприятия и съкращаване на работна ръка", каза още Колев.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, коментира, че действията на регулатора са направили така, че за първи път синдикати и работодатели да предприемат съвместни действия. "Готови сме и през есента с работодателите с ясните послания, които работещите хора осмислят, да продължим протестите, където и както се налага", добави той.

Четирите национално представителни работодателски организации и синдикатите поискаха мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени, както и реформи за намаляване на таксата "Задължение към обществото".

Подкрепи Economic.bg