Доналд Тръмп е готов на среща с Ким Чен-Ун

От идването си на власт лидерът на Северна Корея не се е срещал с чужд лидер

Доналд Тръмп е готов на среща с Ким Чен-Ун
2780 ~ 2 мин. четене

Американският президент Доналд Тръмп няма да откаже среща със севернокорейския лидер Ким Чен-Ун, „ако има подходящите условия за това“. Това заяви в интервю за Bloomberg Тръмп, цитирано от ТАСС.

"Ако има необходимите условия, за да се срещна с него, тогава аз ще го направя, абсолютно. Ще бъде чест за мен да го направя", заяви американският президент.

Думите на Тръмп идват на фона на нарастващото напрежение около ядрената програма на Пхенян. От идването си на власт Ким Чен-Ун не се е срещал с чужд лидер и не излизал от границите на държавата си. Все пак Тръмп още веднъж заяви, че ще го направи само при подходящи условия.  В друго интервю за в. Washington Examiner обаче Тръмп казва, че хората трябва да са готови за най-лошото по отношение на севернокорейската криза.

Наскоро Тръмп определи Ким Чен-Ун като „доста умен“ и отбеляза, че севернокорейският лидер е взел властта, когато е бил едва на 26 години и е оцелял толкова време, въпреки че е трябвало да се справи с „някои доста трудни хора“.

Северна Корея предупреди вчера, че е готова да извърши във всеки момент шести ядрен опит. Климатът на Корейския полуостров в последните месеци се влоши, заради това че Пхенян продължава работата по забранените си програми за балистични ракети и ядрено оръжие и заради твърденията на Тръмп, че САЩ са готови да се заемат сами и да разрешат със сила севернокорейския проблем.

Заради действията на Пхенян САЩ разположиха противоракетна система THAAD в Южна Корея, която преди часове е достигнала първоначалната си оперативна способност за защита срещу севернокорейски ракети, предаде Reuters. Пекин вече разкритикува разполагането на тази система и каза, че нейният радар може да бъде използван за шпионаж на китайската територия.

Северна Корея възнамерява да предприеме „мерки в укрепването на ядрените въоръжения по всяко време и на всяко място по решение на висшия ръководител на страната Ким Чен-ун", според изявление на севернокорейското външно министерство, цитирано от ТАСС.  

Пхенян възнамерява "да укрепва ядрения си потенциал с максимални темпове". Никога досега агресивната истерия на САЩ не е била толкова разгорещена, а обстановката на полуостров не е била толкова близо до война", се казва в изявлението.

Подкрепи Economic.bg