Доналд Тръмп и гневът на тълпите

Харизматичният и безцеремонен милиардер превърна надпреварата за Белия дом в риалити шоу и разби политическото статукво

Доналд Тръмп и гневът на тълпите
3968 ~ 4 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

От историята знаем, че който умее да контролира и катализира настроенията на тълпите, може да постигне много. А Доналд Тръмп определено успя и именно това му спечели голямата награда – президентския пост на САЩ.

По време на кампанията Тръмп пътува из цялата страна. Но където и да отидеше, той успя да събере огромни тълпи, които жадно попиваха лозунгите му, бързо ги припознаха като свои и шумно аплодираха милиардера.

Кандидатът на републиканците привлече на своя страна обикновените хора, много от които са отчаяни, а други – разгневени от начина си на живот. Обединява ги едно – те са лесно манипулируеми и търсят промяна, а Тръмп знае как да се възползва от реваншизма им.

Милиардерът им я обеща по истински и неподправен начин, без „политически коректни“ фрази и кухи формулировки. Скандален и безцеремонен, Тръмп обиди почти всички личности, обществени групи, етноси и държави, които му хрумнаха, но американците продължиха да го харесват и да му вярват, а привържениците му постоянно се увеличаваха.

За масите именно Тръмп е символ на американската мечта – роден победител, добър мениджър и успешен бизнесмен, който не се спира пред нищо, докато не постигне целите си. Безпощаден с конкуренцията, той е истинска бизнес акула, като онези от Холивудските саги.

Бизнесменът вдъхнови милиони, превръщайки се в символ на промяната и рупор на настроенията на недоволните американци. Тръмп успя да убеди тълпите, че е техен съюзник в борбата срещу общия враг – управляващите елити в САЩ. И те бързо го припознаха като техен лидер.

С цинизма, арогантността, харизмата и зрелищните си изяви милиардерът периодично взривяваше публичното пространство и превърна надпреварата за Белия дом в собствено риалити шоу.

Така се почувства на свой терен и всичко се развиваше по неговия план и неговите правила – Хилъри печелеше дебатите и хвалебствията на медиите, но Тръмп постоянно увеличаваше популярността си и всички говореха за него.

„Неговото самохвалство и наглост му помагаха да бъде в центъра на медийното внимание седмици наред“, отбелязва немската агенция ДПА.

Тръмп е от онзи особен вид хора, към които просто не можем да останем безразлични – или ги харесваме и им се възхищаваме, или ги ненавиждаме. Личности като него успяват да разделят общественото мнение на две почти еднакви половини и да се наместят удобно между тях.

Именно заради това Тръмп е като наркотик за медиите – обичан или мразен, той е гарант за аудитория и рейтинг и никой ръководител или собственик не би се лишил от редовното му присъствие. Така, макар да разполагаше с почти 3 пъти по-малък бюджет за реклама и платени медийни изяви, кандидатът на републиканците редовно получаваше напълно безплатна реклама.

Милиардерът беше непредсказуем, но и много ловък. Той успяваше умело да се измъкне от компроматите и неудобните моменти по време на кампанията, а същевременно обещаваше на американците това, от което имаха нужда – работа, сигурност и икономически растеж по пътя към крайната цел – възвръщане на величието на собствената им държава и нация.

Тръмп майсторски спекулира с фактите и с лекота засяга горещи теми като заетост, доходи и данъци, а тълпите се възхищават на борбеността и решителността му, смятайки го за автентичен за разлика от опонентите му, залагащи на клишета и празни обещания.

Социолозите сгрешиха, медиите и анализаторите също сгрешиха, подценявайки обществените настроения и подкрепата за милиардера (всъщност повечето от тях доста се постараха да създадат такива в полза на Хилъри). За уникално кратко време – по-малко от година и половина, Тръмп тотално преобърна модела на американските предизборни кампании и разби политическото статукво.

В рамките на месеци ексцентричният милиардер спечели огромна популярност и се превърна в най-обсъжданата личност в медиите и социалните мрежи. Мнозина и преди знаеха името му, други бяха запознати и с бизнес кариерата му. Но след изборите на 8 ноември едва ли има някой, който да не го е чувал.

В деня на вота той капитализира натрупаното и спечели в щати, считани за бастиони на демократите, като Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, а едновременно с това триумфира и в „републиканските крепости“ Тексас, Аризона и Юта. Равносметката беше красноречива – смазваща победа с 279 на 228 електорални гласа в полза на Тръмп.

Бизнесменът извлече максималното от предизборната кампания и самите избори, но най-трудното тепърва предстои. А то е да превърне смелите си обещания в действия и успешни политики. Да успее да обедини републиканците, да управлява заедно с доминирания от тях Конгрес и да извърши заплануваните трудни реформи. Неслучайно още в първата реч след победата, бъдещият президент заговори за обединение и разбирателство. 

Тръмп има богат опит в бизнеса е преживял немалко провали, но в политиката те са още по-болезнени, скъпоструващи и често непростими. Така че в новата си роля милиардерът не може да си позволи подобен лукс.

Необходимо е той да работи още по-здраво, да има още по-добър екип, да се подготви за още по-сериозни битки и да взема още по-трудни решения. Защото ще носи отговорност не само за бъдещето на собствената си държава и нация, но и за това на света. А това със сигурност е най-голямата отговорност, която е носил някога.

Подкрепи Economic.bg