Доналд Туск подкрепя по-дълго отлагане на Brexit

Позицията му е своеобразна подкрепа към опитите на Тереза Мей да накара депутатите да приемат споразумението ѝ

Доналд Туск подкрепя по-дълго отлагане на Brexit

Снимка: Wikimedia

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще призове лидерите на 27-те страни членки (без Великобритания) да подкрепят отлагане на Brexit за по-дълъг период. Целта е да се даде шанс на Лондон да преосмисли целите си в преговорите с ЕС, пише в. The Guardian.

Въпреки че прави голяма промяна по една от основните позиции на Брюксел – Brexit да се отложи с максимум няколко седмици, Туск смята, че по-дълго от планираното отлагане ще даде на Уестминстър достатъчно време да се успокои и да изясни позициите си. Досега европейските представители настояваха, че единствено започване на втори референдум във Великобритания би могло да оправдае отлагане на насроченото за 29 март излизане от ЕС с повече от няколко месеца.

„По време на консултациите ми преди срещата на лидерите другата седмица изглежда, че останалите 27 страни членки са отворени за дълго отлагане, ако Великобритания го смята за необходимо, за да преосмисли своята стратегия по Brexit и да постигне консенсус по нея“, написа Туск в Twitter.

Ходът на председателя на Европейския съвет изглежда като подкрепа към британския премиер Тереза Мей в опитите ѝ да стресне про-Brexit настроените депутати, че или ще приемат договореното от нея споразумение с ЕС, или ще трябва да приемат по-дълго от очакваното оставане в Блока. По време на въпросното оставане би нараснал рискът от договаряне на още по-неблагоприятно за Лондон споразумение, както и провеждане на втори референдум, който би могъл изцяло да прекрати Brexit.

Туск обаче демонстрира и опасение, че кратко отлагане от няколко месеца не би решило никой от проблемите в Лондон и в крайна сметка ще се стигне до Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“).

Тази вечер британските депутати ще гласуват дали да поискат излизането на Великобритания от ЕС да се отложи до 30 юни, за да може да се направят необходимите законодателни промени, ако в крайна сметка през следващите дни бъде прието споразумението, договорено от Мей с Брюксел. Днешното решение обаче ще може да подлежи на промяна и отлагането ще може да се удължи, ако депутатите отхвърлят споразумението при евентуалното трето гласуване до 20 март.
Коментари: 0