Донбас си готви централна банка и новоруска рубла

Трябват ни пари - по-добре да се напечатат, отколкото да се взимат назаем, казва Павел Губарев

Донбас си готви централна банка и новоруска рубла
196 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Инициативният комитет за сливането на самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) „народни републики“ в област „Новорусия“ („Новороссия“ - рус.) и присъединяването ѝ към Руската федерация (РФ) обмисля собствена национална банка. Това става ясно от разпространеното от тях видео, като „хитовият“ материал за създаването на една от първите институции бързо набира популярност.

Един от лидерите на източноукраинските проруски сепаратисти предлага да има „Национална банка на Новорусия“, което предизвика редица въпроси по време на пресконференцията от страна на журналисти и обикновени граждани.


„Като за начало ни трябва национална банка и не само банка, където да се депозират и разпределят всички приходи от данъци, например, а това да е един банков сървър. Да е сървър както за самата национална банка, така и за търговските банки. Система за клиентски услугия, обслужване на предприятия...“, коментира пред стреснатите журналисти лидерът на Обществено-политическо движение „Новороссия“ Павел Губарев.

Основните питания бяха за това с какви точно пари би могла да се създаде тази банка и с какво да се гарантират средствата в нея и стабилността на бъдещата евентуална национална валута. На елементарните за пазарна икономика въпроси обаче поредният представител на сепаратистите отговаря доста „творчески“, като идеята му е вместо на златни и валутни резерви, собствената ЦБ да се базира например на...киловати електроенергия.

„Донбас може да гарантира само с енергия, ако искате – дайте да фантазираме, донбаската рубла ще е обвързана не като по света, а с киловат електроенергия например. С киловат ток ние можем да измерим всичко – и стойността на хляба и цената на парното или на кубика вода...“.

На въпроса с парите, обаче, отговорът е още „по-експертен“. „Ами, парите може да бъдат взети назаем например или да бъдат напечатани. По-добре е все пак да се напечатат, да се емитират...“, заявява той на резонния въпрос. „Аз съм привърженик на емисия на новоруска рубла.“

Според него киловати (квт) електроенергия пък биха могли да послужат за гаранция на първата „национална“ валута на „Новорусия“, която да замени традиционната по света гаранция със злато и резерви. „Бихме искали, новоруската рубла да не бъде зависима от международните банки и структури, които регулират валутните пазари...“, допълва още активистът от Донбас.

Дали обаче се надяват на експертна и финансова подкрепа на Централната банка (ЦБ) на РФ „Банк России“ се опитват да не отговарят толкова подробно, като във видеото в мрежата за видео споделяне YouTube обсъждането му изобщо липсва.

Украинският сайт Joinfo.ua коментира, че идеята на един от идеолозите на Донбас успява „да зарадва гражданите“ със своето „икономическо чудо“ - новата парична единица „новоруска рубла“.

Подкрепи Economic.bg