Дончев: Една грешка на държавата с ЧЕЗ може да ни струва над 1 млрд. лв.

Вицепремиерът обещава, че правителството ще е „безкрайно внимателно“, когато дава пари за дружеството

Дончев: Една грешка на държавата с ЧЕЗ може да ни струва над 1 млрд. лв.
Чисто правният инструментариум за стопиране ма сделката за ЧЕЗ не е наличен. Непремерените действия може да ни излязат много скъпо. Едно незаконно действие от страна на държавата в един момент може да ни излезе доста над 1 млрд. лв. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, който в ефира на Nova коментира скандала, който се разрази около сделката за ЧЕЗ. Той е на мнение, че трябва да бъдат приети спешни промени в Закона за енергетиката, които да дадат възможност на държавата и на регулаторите да контролира подобни сделки със стратегически енергийни обекти.

„Ако се стигне до сценария, при който държавата купува част от ЧЕЗ, ние ще бъдем безкрайно внимателни, изразходвайки публичен ресурс за тази операция“, каза Дончев. „Много са възможните сценарии, но е много важно сега да се сондира мнението на чехите и в зависимост от тяхната позиция вече ще разговаряме на ниво детайли. В момента всички сметки са без кръчмар“, добави вицепремиерът.

Според него ситуацията с евентуалното влизане на държавата в ЧЕЗ, придобивайки определен дял, не е никак проста, защото Европейската комисия може да го приеме за държавна намеса в енергийния сектор и да започне процедура срещу страната ни.

„Преди доста години бе решено сектор „Енергетика“ да се либерализира и ЕРП-тата да бъдат частни. За това решение не може да се твърди, че е нито лошо, нито добро. В много държави членки има държавни дружества. И има примери както за добро управление на държавни компании, и лошо управление на частни.
Коментари: 0