Международни финансови пазари: 2 март 2018 г.

Dow Jones започна силно деня с повишение, но търговията рязко се промени и в крайна сметка изгуби 420.22 пункта

Международни финансови пазари: 2 март 2018 г.
844 ~ 3 мин. четене
В началото на месец март щатските акции изгубиха част от стойността си, след като президента Доналд Тръмп съобщи, че ще наложи такси върху вноса на стомана и алуминий следващата седмица. Един от най-силно засегнатите сектори ще бъде индустриалният, който записа най-големия спад през изминалия ден. Това оказа пряко влияние върху индекса S&P 500, който се понижи с 1.33% до 2 677.67 пункта и така изтри натрупаната преднина от началото на годината. Dow Jones започна силно деня с повишение, но търговията рязко се промени и в крайна сметка изгуби 420.22 пункта от стойността си. Съставният индекс  Nasdaq изостана с 1.3 на сто до 7 180.56 пункта, което го изпрати под 50-периодната подвижна средна.

Разочароващите финансови отчети на някои от европейските компании изпратиха индекса DAX в червена територия, последван от FTSE 100, който се понижи до 7 175.64 пункта. Бенчмаркът DAX изгуби почти 2% като се насочва към психологическото ниво от 12 000 пункта. В очакване на бъдещо повишение на лихвените нива цената на златото продължи да пада до 1 318 долара за трой унция, което е спад с 0.09%, докато среброто беше достигнало атрактивно ниво за покупка, което повиши цената му с 0.34% до $16.46. Петролът продължи да поевтинява, след данните за повишаване на запасите в САЩ. Барел от щатски петрол се търгуваше за $61.33, а сорта Брент можеше да бъде купен за $64.15.

Икономически данни – Великобритания

От 11:30 часа Великобритания ще оповести информация за сектора на строителството, като данните се очаква да покажат повишение на индикатора до 50.7 спрямо данните от 50.2 за предходния период.

Изявление – Тереза Мей

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще изнесе реч относно развитието на страната след напускане на еврозоната и  връзките ѝ с Европейския съюз.

Инструмент на фокус - HP Inc.

В дългосрочен план компанията показва стабилен ръст и движение в устойчив възходящ тренд. Имайки предвид отрицателните нагласи на пазара като цяло, очакваме понижение на цената до тренд линията, което би дало възможност за покупка на по-добра цена. Индикаторът RSI показва, че купувачите владеят търговията на този етап, но при пробив под линията на подкрепа може да последва спад до следващата подкрепа, образувана от 50-периодната средна.

USD/JPY

Щатският долар продължава да изостава прямо японската йена, като движението в низходящия канал се насочва към линията на подкрепа около 106.30. Силният импулс от продажби трябва да понижи цената под долната граница на канала, което е подходящ сигнал за влизане в къса позиция с цел достигане на локалния минимум 105.50. Поскъпване над 107.50 би променило нагласите ни към обръщане на тренда.

XAG/USD

Понижението на среброто достигна до ниво на подкрепа малко над психологическото ниво 16.00, откъдето виждаме активизиране на купувачите и бързо покриване на предходните низходящи свещи. С възходящата свещ се формира и дивергенция, която оказва подкрепа на цената и ще следим за сигнал за покупка, който ще дойде при пробив над 50-периодната средна.

DAX


Бенчмаркът на европейските пазари стартира втора серия от разпродажби, след корекцията на големия спад в началото на февруари. Новият сигнал за понижение ще тества локалния минимум, като пробив под това ниво би задълбочило понижението. Първите сигнали за нови покупки и подкрепа на пазара ще дойдат при покачване на стойностите над 50-периодната средна.
Подкрепи Economic.bg