Дончев: И без консенсус за свикване на ВНС премиерът трябва да подаде оставка

Екип от външни и вътрешни експерти са готвили текстовете на новата Конституция, които бяха силно разкритикувани от много юристи

Дончев: И без консенсус за свикване на ВНС премиерът трябва да подаде оставка

Снимка: Красимир Свраков

6754 ~ 2 мин. четене

Беше направена заявка, че ако има решение за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) министър-председателят, не на следващия, а на същия ден, ще подаде оставка. Остава въпросът какво би следвало, ако в Народното събрание няма консенсус за свикване на ВНС. Лично мое мнение е, че решението трябва да е същото – оставка. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за Nova, коментирайки последният ход на премиера Борисов с предлагането на вариант на нова Конституция.

Припомняме, че преди дни, когато министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложи промяна в Конституцията и свикване на Велико Народно събрание, Борисов заяви: „В момента, в който Народното събрание вземе решение са се проведат избори за Велико Народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден“.

Вицепремиерът Дончев коментира и вече внесените нови текстове на  Конституцията в парламента от ГЕРБ. Той обяви, че екип от външни и вътрешни експерти са готвили поправките. „Част от Министерския съвет също взе участие в редакцията на текстовете на Конституцията. Вицепремиерът Екатерина Захариева също беше от тези хора“, уточни Дончев.

По думите му промените са направени като отговор на всички искания, не само в последните няколко месеца. „Част от исканията са били под формата на плакати на протести преди 7 или 8 години. Позволявам си да напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, има почти веднага след създаването й. Тя е създадена преди 30 години“, каза още Дончев.

Всякакви мнения има спрямо предложените текстове. В крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията ще се произнесе Великото Народно събрание. „Това е само рамка, това е предложението. То може да бъде конкретизирано и обогатявано“, каза той.

По повод машинното гласува, Дончев е на мнение, че това е правилната стъпка, но по време на пандемия не било много хигиенично. „Дали гласуването на машина е сто процента сигурно, вижте примерите от САЩ. Здравни специалисти обаче напомнят, че по време на пандемия не е добре да се пипа един екран през 5 мин. Трябва да се намерят такива, че да се дезинфекцират и да издържат повече време“, уточни вицепремиерът.

Подкрепи Economic.bg