Илон Мъск вече е четвъртият най-богат човек в света

Акциите на Tesla поскъпнаха с 11% само за един ден, а директорът на компанията се нарежда веднага след Марк Зукърбърг

Илон Мъск вече е четвъртият най-богат човек в света

Снимка: Wikipedia

Илон Мъск се превърна в четвъртия най-богат човек в света, след като акциите на Tesla поскъпнаха с 11% в понеделник, достигайки рекордно висока цена при затварянето на борсата. Така само за ден нетното състояние на основателя на компанията и неин изпълнителен директор се увеличи със 7.8 млрд. долара, предава Bloomberg.

Акциите на Tesla успяха да „изстрелят“ богатството на Мъск пред това на Бернар Арно - най-заможният представител в индекса Bloomberg Billionaires, който не е американец. Състоянието на директора на Tesla от 84.8 милиарда долара го нарежда в класацията след Марк Зукърбърг, който по-рано се изкачи до третото място в списъка на 500-те най-богати хора на планетата.

Ралито за Tesla в понеделник беше последният триумф за милиардера, който само преди две години беше съден от Комисията по ценните книжа и борсите и трябваше да се откаже от поста си на председател на Борда на директорите на производителя на електрически автомобили след няколко поста в Twitter. Акциите на Tesla са поскъпнали с 339% през тази година, което увеличава очакванията, че компанията ще бъде включена в индекса S&P 500.

Другата компания на Илон Мъск - SpaceX, има потенциала допълнително да увеличи богатството на собственика си. Тя е близо до привличането на 2 млрд. долара ново финансиране, което ще увеличи оценката на капитала ѝ до 46 млрд. долара, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Богатството на Мъск е нараснало с 57.2 милиарда долара тази година, второто по големина увеличение на индекса след основателя на Amazon.com Inc. Джеф Безос. Най-богатият човек в света е натрупал 73 милиарда долара през 2020 г. и сега притежава 188 милиарда долара.

Коментари: 0