Дончев: Извънредното положение стряска и се ползва за политически спекулации

Мярката „60/40“ ще бъде удължена и разширена, обяви вицепремиерът

Дончев: Извънредното положение стряска и се ползва за политически спекулации

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

912 ~ 2 мин. четене

Причините да се премахне извънредното положение след 13 май са свързани с негативното звучене, което това словосъчетание има, както и заради политическите спекулации срещу правителството. Това стана ясно от интервю на вицепремиера Томислав Дончев за bTV. Той потвърди вчерашната информация, изнесена от финансовия министър Владислав Горанов, че извънредното положение ще падне след 13 май, но ще се приемат промени в няколко закона, които ще дадат власт на здравния министър да задържи противоепидемичните мерки колкото пожелае.

Дончев потвърди, че на 6 май следобед ще бъдат премахнати КПП-те в областните градове. Според вицепремиера те вече не са необходими, тъй като Covid-19 се е разпространил в цялата страна и вече не е само в София.

„Самото извънредно положение дава повод за политически спекулации. Самият термин звучи доста стряскащо. Но това беше възможната реакция на държавата в началото. Надявам се бързо да минем в преходния режим“, обясни Дончев.

Според него стопанския живот след това ще се върне в голяма степен към нормалния си режим, с изключение на дейностите, при които има голямо струпване на хора на закрито – като търговските центрове, кината, театрите и др.

„Разчитаме да възстановим работата на цели системи, включително съдебната. Да  възстановим нормалния стопански оборот. Политически спекулации има всякакви. Неуместни. В криза неуместната критиката има статута на стари градски песни по време на кандидатстудентски изпит – всички чуват, но никой не ги слуша. Ние не искаме и да тревожим хората. Самият термин „извънредно“ генерира душевно безпокойство“, заяви Дончев.

Вицепремиерът обяви, че мярката „60/40“ е работеща и над 1000 фирми вече са се възползвали от нея. Той също така съобщи, че тя ще бъде удължена и усъвършенствана. „Ще бъде удължена с поне още два месеца. Ще бъде усъвършенствана, като бъде таргетирана към някои от най-пострадалите бизнеси, включително с повишаване на финансирането за тях.

През уикенда социалният министър Деница Сачева обяви, че мярката може да бъде модифицирана в „80/20“.

Коментари: 0