Dow Jones за първи път премина 29 000 пункта

Пподписването на „Фаза 1“ от търговското споразумение между САЩ и Китай даде стимул на капиталовите пазари

Dow Jones за първи път премина 29 000 пункта

Снимка: БТА

През изминалия ден се състоя дългоочакваното подписване на  „Фаза 1“ от търговското споразумение между САЩ и Китай след близо две години на преговори. Новината даде лек стимул на капиталовите пазари и изпрати водещите индекси на положителна територия. Сега инвеститорите насочват вниманието си към следващата фаза от преговорите, където очакват нова серия от пречки и повишена несигурност на пазарите. Търговското споразумение между САЩ и Китай включва разпоредби за ограничаване на кражбите на интелектуална собственост и увеличава китайските покупки на американски продукти, най-вече селскостопански стоки.

В края на деня индексът Nasdaq Composite прескочи нивото на отваряне 0.08% до 9258.70 пункта, докато широкият индекс S&P 500 напредна до 3289.29 пункта. Dow Jones Industrial Average прибави към активите си 90.55 пункта, за да завърши деня над границата от 29000 пункта.

През европейската сесия преобладаваше смесена търговия, в очакване на новини за подписване на търговското споразумение. Лошо представяне на автомобилния сектор понижи стойността на индекса DAX, който се раздели с 0.18 процента до 13432.30 пункта, докато търговията в Лондон изкачи индекса FTSE 100 до 7642.80 пункта. Междувременно инфлацията във Великобритания за декември се повиши с най-слабата си стойност за три години, като се покачи с годишен темп от 1.3%, в сравнение с очакваните 1.5%. Данните имаха известен натиск върху британската лира и повишиха очакванията за намаляване на лихвите от Bank of England (BOE) по-късно този месец.

Търговията в сряда беше благоприятна за ценните метали, след като паладият записа нов исторически максимум при $2176.80, а платината поскъпна до най-високата си стойност от две години насам при $1025.60. Цената на златото достигна 1556.35 долара за тройунция, докато среброто поскъпна с повече от процент до $18, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Цената на петрола продължи в низходяща посока, като в края на деня суровината се търгуваше за 58.10 долара за барел, а сортът Брент поевтиня с 0.14 % до $65.35.

Акцентите днес

Икономически данни - САЩ

Последната важна новина от икономическия календар за деня ще бъдат данните за седмичните молби за помощи при безработицата. Индикаторът е важен за определяне на състоянието на икономиката и има важна роля за определяне на нивото на безработица.

Инструменти на фокус

Twitter – Седмична

Акциите на Twitter претърпяха голям спад, след което виждаме опит за покриване на загубите. Модела на движение прилича на обърнат флаг, при което може да очакваме възобновяване на продажбите при пробив под долната граница на канала. Важно ниво на съпротива е 50 периодната средна, която ако бъде пробита може да последва силно поскъпване, което да доведе цената до нов локален максимум.

NZD/USD – 4 часова

Новозеландския долар отстъпи позиции пред щатския си конкурент, което изпрати валутната двойка до психологическата граница при 0.6600, където цената тества локалните минимуми. Пробив под линията на подкрепа ще освободи низходящия тренд към следващото ниво на подкрепа 0.6550.

Wheat – 4 часова

Цената на пшеницата достигна рекордните си нива от средата на 2018 година, след като се намира във възходящ тренд, но виждаме формиране на дивергенция, която може да окаже натиск върху суровината. При корекция на цената може да се използва отскачане от тренд линиите за влизане в дълга позиция с цел достигане до стойности близки до $600.

GerTech30 – Дневна

Немският технологичен индекс се намира при дългогодишен максимум, но се забелязват сигнали за отслабване на възходящото движение, което може да доведе до корекция и добра възможност за продажба. На дневна графика се образува тренд обръщащ модем – дивергенция. Потвърждение за спад в индекса ще имаме при пробив под 50 дневната средна, което ще ни даде сигнал за продажба.

Коментари: 0