Китай сериозно губи позиции в добива на биткойн и то не отскоро

Властите въведоха строги рестрикции срещу миньорите, но делът спада още отпреди това

Китай сериозно губи позиции в добива на биткойн и то не отскоро

Снимка: Unsplash

1808 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китай е започнал да губи позиции като водеща локация за добив на биткойн още преди наложените неотдавна рестрикции на властите срещу тази дейност, предава Reuters. Делът на страната по отношение на компютърните мощности, свързани към глобалната мрежа на криптовалутата – известен като „хеш рейт“ – е спаднал до 46% през април тази година. За сравнение, през септември 2019 г. той възлизал на 75.5%, сочат данните на Кеймбриджкия център за алтернативни финанси.

През същия период делът на Съединените щати е скочил до 16.8% от малко над 4%, което нарежда страната като втория по големина производител на биткойн. Делът на Казахстан нарасна до около 8%, а сред другите топ локации са още Русия и Иран.

Що се отнася до Китай, страната отдавна е център на глобалния добив на криптовалути. Това обаче е особено енергоемък процес, а много миньори в страната използват изкопаеми горива, включително въглища, предизвиквайки по този начин екологични вреди. Това е една от водещите причини, изтъкнати от властите в аргументите им да забранят дейността.

Изследването на Кеймбридж дава рядък поглед към световните тенденции за добив на биткойни. То идва на фона на нарастващите притеснения от страна на Tesla относно начина, по който се произвежда криптовалутата. Компанията на Илон Мъск – с иначе подчертано екологичен фокус – в началото на годината обяви, че ще приема „дигиталното злато“ като средство за плащане. Ходът обаче бе възприет остро заради разминаването с имиджа ѝ на зелена компания и не след дълго тя се отметна.

Подкрепи Economic.bg