10 древни града

И до днес те остават сред най-големите достижения на човечеството

10 древни града

Снимка: Pixabay

Древните обекти, които са оцелели векове, дори хилядолетия, се оказаха под заплаха в уж модерния ни и цивилизован 21-ви век.

Унищожаването в Палмира в Сирия, статуите на Буда в Бамиян в Афганистан и останките на Нимруд извън Мосул в Ирак показват колко несигурно може да е бъдещето.

Вижте 10 места, които ни показват някои от най-големите достижения на миналото, изобретателността на човечеството, когато хората са създавали чудеса без помощта на модерни технологии или тежки машини.

1. Ангкор Ват, Камбоджа

През ХІІ век кхмерите притежават огромно разбиране за известната вселена и се стремят да я пресъздадат в миниатюра.

Резултатът е "Ангкор Ват", град, създаден, за да впечатли с грижливо подредени мостове и кули, и стени, покрити с удивително подробни барелефи на хиндуистки божества.

Ангкор Ват се простира на повече от 500 дка в археологическия парк "Ангкор".

Основният храм е посещаван от тълпи туристи, но много по-малко известни храмове предлагат шанс да се скитате из старата кхмерска столица, строена от 9-и век.

2. Рим, Италия

Посещението на град като Рим върви с някои досадни подробности: тълпите туристи, продавачите на сувенири, облечените в гладиаторски одежди младежи, които предлагат селфи срещу заплащане.

Н овсе пак, малко са местата по света като Рим. Достатъчно е да споменем само Колизеума - почти 2000-годишна арена в средата на модерен град.

В дните на действителните гладиатори тук са се събирали 50 000 зрители, а да наблюдават заедно с императора кървавите битки.

Да не споменаваме вековната история, събрана във Ватикана, катакомбите или форума.

3. Истанбул, Турция

Истанбул обича да се представя като град, събиращ два континента.

Най-забележителен е начинът, по който градът обединява велики исторически епохи, които се съчетават по-естествено, отколкото навсякъде другаде по света.

Като част от древни империи като Византия и Римската империя, когато е наричан Константинопол, до изграждането на съвременна Турция, Истанбул обединява елементи от всички тези епохи.

В историческото ядро на града са църквата "Света София", византийския хиподрум и двореца Топкапъ от Османската империя.

Заобиколен от всичко това е процъфтяващ модерен град с първокласни ресторанти, галерии и архитектура, които правят Истанбул един от най-важните културни центрове в света.

4. Паган, Мианмар

Дълго скрит  за външния свят заради политиката на военния режим в Мианмар, съкровищата на Паган (наричан още и Баган) се връщат в светлината на прожекторите, тъй като политическите реформи отварят страната към света.

Тук в равнината по река Иравади стоят в цялата си прелест над 2000 будистки храма, създавайки неповторим внушителен и ефирен пейзаж.

Мианмар все още се съживява след десетилетия на гражданска война и международна изолация, което прави този храмов град от 11-ти век още по-магичен.

5. Кайро, Египет

За тези, които за пръв път го посещават, е шокиращо колко близо са пирамидите в Гиза и Големия сфинкс до хаотичните улици на Кайро.

С 22 милиона души население, Кайро е един от най-големите градове в света, построен около един от най-ранните градски центрове на човечеството.

Гробниците в Гиза са на 4500 години, а Египетският музей на антиките разполага с невероятна колекция артефакти от най-ранните жители на Нил.

Но по-малко древните части на Кайро също са богати на културни съкровища.

Настоящият град е основан преди повече от 1000 години и има един от най-старите университети в света, богато наследство от ислямско изкуство и коптски съкровища, които често се пренебрегват от туристите, а също си заслужава да се видят.

6. Персеполис, Иран

Тъй като Иран бавно се отваря към западния туризъм, Персеполис отново възвръща блясъка си за посетители.

Градът е основан през 518 г.пр.н.е. от Дарий I, владетел на ахеменската империя на древна Персия, и величието му расте през годините, докато Александър Велики го опожарява два века по-късно.

Най-забележителната му особеност е огромна тераса от 125 000 кв.  фута, частично издълбана от планината Кух-е Рахмат (Планината на милостта).

Владетелите изграждат все повече царски дворци, храмове и зали около терасата, с подземна канализация и цистерни за прясна вода.

Въпреки серията от защитни стени, издигащи се на височина 30 фута, Александър полагал отпадъци в Персеполис, чиито руини били преоткрити едва през 1618 г.

Днес обаче градът е един от най-добрите примери за древна архитектура.

7. Киото, Япония

Ако Токио представлява част от Япония, обсебена от технологията и бъдещето, Киото е частта, която разказва за градините на Дзен и грациозните чайни церемонии.

Но и тук са отворени за модерното - Nintendo се намира в Киото, само една малка част от процъфтяващата технологична сцена на града.

Вероятно по-близо до истината е, че като столица на Японската империя за повече от 1000 години, Киото е намерил начин да съхрани с уважение своите стари традиции, докато нетърпеливо прегръща и новото.

Повече от 1000 будистки храмове и светилища Шинто хармонизират с френетичните темпове на съвременния живот.

Тъй като градът е бил много пощаден от бомбардировките по време на Втората световна война, повечето са все още работещи.

8. Мачу Пикчу, Перу

На над 2400 метра надморска височина в Андите, цитаделата на инките Мачу Пикчу запазва аурата си на мистерия и величие, въпреки че приветства хиляди туристи на ден.

Когато испанците завладяват Перу, съществуването на Мачу Пикчу се крие от тях.

Огромният комплекс е разкрит на външния свят през 1911 г. и бързо става емблема на постижението на инките.

Построен преди повече от 500 години със сухо строителство, градът седи между два върха, издигащи се над тропическите джунгли.

Терасите и рампите покриват планините, а сградите изглежда отразяват схващането на инките за астрономията - макар че археолозите все още се стремят да разберат как точно.

9. Атина, Гърция

Атина датира отпреди 5000 години, но съвременният град е намерил забележителни начини да съжителства с емблематичните древни паметници.

Под Акропола е пълно с квартални кафенета и магазини, художествени галерии и места за похапване, така дори и най-дръзкият пътешественик ще бъде доволен.

Голяма част от обществения живот на града се концентрира върху паметниците, превръщайки зашеметяващите руини на класическата Гърция в детайли нотежедневието на атиняните.

10. Петра, Йордания

Този район между Мъртво море и Червено море е бил обитаван от най-ранните дни на човечеството, но около 300 г. пр. Хр. Владетелите на Набатейското царство полагат претенциите си за културно великолепие, като издълбават великолепни сгради в червените пясъчни скали.

Клисури и каньони обграждат древния град, създавайки лабиринт от пасажи, които помагат да го пазят в тайна от европейците от векове насам.

И до днес тук автомобилите са забранени.

Посетителите, които не искат да вървят пеша, могат да наемат камила, магаре или каручка, за да го обиколят.

Коментари: 0