Дубай иска да построи първия 3D принтиран небостъргач

Емирството планира до 2030 г. чрез тази технология да са изградени 25% от сградите

Дубай иска да построи първия 3D принтиран небостъргач

Дубайска компания обяви амбициозните си планове да създаде първия небостъргач в света, отпечатан чрез 3D технология, пише Khaleej Times. С реализацията на този проект се заема строителният стартъп Cazza Construction, който предоставя услуги с 3D печат.

"Когато за първи път се замислихме за използването на технологията 3D, ние решихме, че тя ще се използва най-вече за къщи и нискоетажни сгради. Разработчиците ни питаха възможно ли е с помощта на тази технология да "отпечатаме" небостъргач? Това ни накара да проучим как можем да приложим тази технология за високи сгради,"- каза изпълнителният директор Крис Келси.

"Използвайки технология за 3D печат това ще намали разходите за строителство с 80 на сто, ще спести до 70 на сто от необходимото за строеж време и 50 на сто от нужната работната сила." Компанията не съобщава подробности за разработчика на новата сграда, неинта височина и дизайн.

В края на миналата година правителството на Дубай обяви своята стратегия за 3D печата, която има за цел 25 на сто от сградите в града да са построени чрез новата технология до 2030 г. ОАЕ е вече дом на първата в света функционална 3D офис сграда. Тя бе открита през ноември и се намира в центъра на Дубай, близо до небостъргачите Emirates Towers. Цената за изработката й е 140 000 долара.

Коментари: 0