Dundee надскочи златните си прогнози в България

През последното тримесечие и двете мини в страната са произвели злато над очакванията

Dundee надскочи златните си прогнози в България

Снимка: Twenty20

11635 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals изпраща поредна позлатена година с рекордни резултати от България. След силния финал компанията се похвали с рекордно годишно производство на злато за трета поредна година. Общо от двете български мини за изминалите 12 месеца компанията е добила невижданите досега 310 хиляди унции. На годишна база това е ръст с около 4%, постигнат благодарение на мината „Ада тепе“, докато при „Челопеч“ се наблюдава минимален спад.

За периода октомври – декември мината „Ада тепе“ край Крумовград, открита през 2019 г., постави нов рекорд за тримесечен добив на злато, съчетан със „силни резултати от „Челопеч“, посочи президентът и главен изпълнителен директор на компанията Дейвид Рей.

Нашите минни операции продължиха да дават впечатляващи резултати през четвъртото тримесечие. Като цяло 2021 г. беше поредната много силна година за Dundee Precious Metals, тъй като доставихме рекордно годишно производство на злато за трета поредна година“, заяви още Рей.

Според отчета на компанията тя завършва годината в по-високия край от рамките на своите прогнози.

За последното тримесечие „Ада тепе“ е успяла да надскочи прогнозите на компанията с производството на рекордните 33 800 унции злато. За цялата година от мината са добити приблизително 133 000 унции злато.

Производството на злато от мината „Челопеч“ за последното тримесечие на 2021 г. също е над очакванията на Dundee в резултат на добив в зони с по-високо съдържание на метала. Очаквано „Челопеч“ произведе по-голямо количество злато от „Ада тепе“ като цяло за годината – 177 000 унции злато, което е над горната граница на годишния му ориентир.

Производството на мед от „Челопеч“ достига 17 350 тона мед, което е в съответствие с годишните производствени насоки, но и малко под стойностите от предходната година.

През изминалата година компанията добави и нов проект към своето портфолио в Чили, за който обаче все още няма данни за добив.

Подкрепи Economic.bg