400 души без доходи притежават луксозни стоки за десетки хиляди лева

НАП проверява собствениците на луксозните стоки, за които няма данни да получават доходи

400 души без доходи притежават луксозни стоки за десетки хиляди лева

Снимка: Economic.bg

Националната агенция по приходите (НАП) тръгна по следите на 400 души, за които има информация, че са притежатели на луксозни стоки, но не и че са получатели на доходи. Данъчните са стартирали проверки, които да установят произхода на сериозните харчове, предава bTV. 

Според информацията някои от тези хора притежават стоки за над 30 хил. лв. Въпросните лица обаче не фигурират като получатели на доходи в системите на НАП. Логично, те не са плащали и данъци през 2018 г. 

„Но в момента има една диспропорция – нула лева доход и относително висок разход, който трябва да бъде обяснен”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му, при тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са разковничето зад парадокса.

От НАП са стигнали до 400-те души на базата на информация за продажбата на стоките, за които има издадени гаранции или фактури от търговци. 

„Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното”, коментира още Росен Бъчваров. 

Утре, 30 април, е последният ден, в който хората могат да заявят доходите за изминалата година. Неспазването на този срок може да коства сериозни глоби. 

Коментари: 0