Двете Ирландии може да се обединят след Brexit

Управляващите в Дъблин и опозицията в Белфаст застават зад идеята

Двете Ирландии може да се обединят след Brexit
428 ~ 2 мин. четене

Въпреки че Великобритания не бърза да започне официалната процедура за „развод“ с Европейския съюз, първите последствия за близкия съсед на Обединеното кралство: Ирландия, се усещат още сега, пише в. „Комерсант“.

В Дъблин са се възобновили дебатите за това, че в бъдеще островът може да стане единен, за подобна възможност намекна и ирландският премиер Енда Кени. Той загатна, че в бъдеще може да се проведе референдум в Северна Ирландия, ако страната желае да остане член на ЕС.

Министър-председателят се позова на клауза от сключеното през 1998 г. Белфастко споразумение между Великобритания и Ирландия, което гласи, че северноирландците имат право на самоопределение и могат да избират дали да останат част от Обединеното кралство или да се обединят с Република Ирландия.  

Според него тази клауза би могла да бъде активирана, ако северноирландците не желаят да се отделят от ЕС след Brexit. Тяхната воля ще стане ясна на евентуален референдум.

Един от най-сериозните поддръжници на подобно решение е бившият член на ИРА и настоящ политик Син Феин. Той и партията му водят сериозна анти-Brexit кампания в Северна Ирландия и настояват за обединение на Изумрудения остров.


Северноирландският премиер Арлийн Фостър и управляващата пробританска партия обаче засега не са склонни на подобна стъпка. Фостър отказа поканата на колегата си Кени за провеждане на редовни срещи, на които да се обсъжда бъдещето на двете държави.

Опозицията в Белфаст обаче е „за“ дискусии за евентуално обединение на Ирландия и настоява за референдум, в случай, че мнозинството желае край на разделението на Изумрудения остров. Според опозиционния лидер Майкъл Мартин подобен пан-ирландски форум е реална възможност, въпреки ветото на правителството.    

Посещението на френския президент Франсоа Оланд в Дъблин щеше да бъде обикновена визита на европейски лидер, ако не бяха историческите събития от британския вот за Brexit. Темата за напускането на ЕС от Великобритания и възможните последствия е в центъра на преговорите между френския лидер, неговия колега Малкълм Хигинс и премиера Енда Кени.

В съвместно заявление Оланд и Кени потвърдиха, че колкото по-рано започнат преговорите за напускането на Великобритания и колкото по-кратки бъдат, толкова по-добре ще бъде за всички.

Двамата политици постигнаха съгласие, че „Ирландия и Франция: най-близките съседи на Великобритания, които имат значими икономически, хуманитарни, културни, исторически връзки“, в никакъв случай не трябва да прекъсват контактите с Лондон.

За Дъблин от ключово значение се оказа заявлението на френския държавен глава, че по време на преговорите за Brexit подробно трябва да се разгледа „особената ситуация с Ирландия“. В частност трябва да се обсъди бъдещата единна зона на предвижване и все още откритата граница между двете части на острова.

Подкрепи Economic.bg