Двойно вдигат прага за строителни поръчки

Открити процедури за строителство да се обявяват за поръчки на стойност над 5 млн. лв.

Двойно вдигат прага за строителни поръчки
136 ~ 1 мин. четене

Местната власт ще използва по-облекчени процедури за възлагане на обществени поръчки от Централната власт – министерства, президентството и Народното събрание. Това предвижда нов проектозакон за обществените поръчки, публикуван за обсъждане от Министерството на икономиката.

Проектът предвижда открити процедури за строителство да се обявяват за поръчки на стойност над 5 млн. лв. До момента прагът за строителство е двойно по-нисък – 2,64 млн. лв.

При услуги и доставки новият праг за обявяване на поръчки е за суми над 262 хил. лв. за централната власт, за кметове и областни управители ще бъде 404 хил. лв., а за секторни възложители – 809 хил. лв., пише „Труд“.

В случай, че сумата е по-малка от посочените по-горе, възложителите имат право да използват облекчени условия – пряко договаряне или публично състезание. Поръчки за строителство под 50 хил. лв. могат да се предоставят без конкурс и дори без задължителен договор, а за услуги и доставки под 30 хил. лв.

При изчисляване на прогнозната стойност, проектът предвижда в сумата да се включват всички необходими доставки и услуги. Видът на поръчката ще се определя от това коя дейност е с по-висока стойност.

Новият закон изключва адвокатските услуги, както и услугите по предоставяне на телевизионно време.

Енергийните дружества и секторните възложители запазват правото си да предоставят без конкурс поръчки на свързани фирми. Държавата и общините също ще имат такава възможност, когато възлагат поръчка на ведомствени фирми, но при определени условия.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg