Водородни автобуси тръгват по улиците на „нефтената столица“ на Европа

Водородния градски транспорт се развива и във Великобритания

Водородни автобуси тръгват по улиците на „нефтената столица“ на Европа

Снимката е илюстративна

Снимка: Unsplash

1664 ~ 1 мин. четене

Първите двуетажни водородни автобуси в света ще пристигнат в Абърдийн в сряда. Шотландският град е известен най-вече като база за някои от най-големите петролни компании в света, припомня Bloomberg.

Иновативните автобуси са общо 15 и са произведени от Wrightbus Ltd. Шотландският град ще се обособи като един от най-големите автопаркове на водородни автобуси в света. Wrightbus е притежавана от Джо Бамфорд, син на председателя на JC Bamford Excavators Ltd. Антъни Бамфорд.

Великобритания също е част от „семейството на водородните превозни средства“ и се стреми да е сред първите държави, които са успели да внедрят набиращата в последните години скорост водородна индустрия, а правителството обяви, че ще очертае ясна стратегия за сектора през следващата година, с която да превърне Обединеното кралство във водороден транспортен хъб.

Горивото се разглежда като ключово за намаляването на парниковите емисии в различните сектори – от индустрията до транспорта и отоплението на домовете. Водородът навлиза все по-силно в обществения транспорт на Острова. Миналата седмица във Великобритания бяха изпитани първите влакове, задвижвани с водород. Те биха могли да превозват пътници през 2022 г.

Можем да заредим (водородния автобус) на същата цена, като той има почти същите експлоатационни разходи като един дизелов автобус, но капиталовите разходи са два пъти по-големи", изтъква Бамфорд.

Той поиска от правителството 500 милиона паунда, за да построи 3000 водородни автобуса до 2024 г. Дори тогава делът на водородните автобуси ще бъде под 10% от настоящия автобусен парк на Великобритания. Wrightbus е напът да завърши поръчка от 20 двуетажни водородни автобуса, които трябва да бъдат доставени в Лондон в началото на следващата година.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg