Дянков:Демографската криза е основен проблем за икономиката

Според него Борисов няма да се кандидатира за президент

Дянков:Демографската криза е основен проблем за икономиката

Бившият финансов министър от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков определи като положително за кабинета и за потенциалните реформи излизането на АБВ от управлението. Според него присъствието на АБВ в кабинета донякъде е спирало правната реформа и реформа в системата на МВР.

„Като социален министър Ивайло Калфин стоеше добре и свърши работа”, коментира пред бТВ бившият финансов министър. По думите му Томислав Дончев е подходящ за наследник на Калфин в социалното министерство. „Дончев е прагматичен човек, има уважението на хората от ГЕРБ, а голям плюс е фактът, че е бил кмет на град”, изтъкна той.

Дянков коментира още, че широките коалиции са добро временно решение, но след 6 месеца или година те не водят до стабилност, растеж и развитие. Според него обаче няма да се стигне до предсрочни избори.

„Премиерът Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент. Мястото му е на водещ кабинета, нямаме алтернатива по какъв начин България да върви напред”, смята бившият финансов министър.

Той оцени високо работата на сегашния министър на финансите Владислав Горанов „Той се справя сравнително добре в рамките на широка коалиция. Като започне да се стеснява коалицията, изискванията към него стават по-високи, особено от гледна точка на това кога ще стигне до балансиран бюджет”, изтъкна Дянков.

„В икономическото министерство реално реформи не са се случили в първата година и половина на това правителство и едва ли ще се случат от тук нататък”, продължи той.

Според Дянков демографската криза става основен икономически проблем. „Не успяваме да настигнем по стандарт на живот дори съседните държави”, посочи още бившият финансов министър и даде пример с Румъния, която ни изпреварва по темп на развитие

 „Там бизнесът получава добри кредити от банковата система, за разлика от България, в която банковата система реално не работи за икономиката на страната и не дава кредити на бизнеса”, аргументира се Симеон Дянков.

Коментари: 0