„Дясната ръка“ на Бъфет никога не би купил акции на Tesla

Чарли Мънгър коментира и представянето на изпълнителния директор на компанията Илон Мъск

„Дясната ръка“ на Бъфет никога не би купил акции на Tesla

Чарли Мънгър, Бил Гейтс и Уорън Бъфет (отляво надясно)

Снимка: кадър Youtube

Чарли Мънгър, зам.-председателят на Berkshire Hathaway и дългогодишен бизнес партньор на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, не иска да влага пари в Tesla. Мънгър беше попитан какво мисли за резкия скок на акциите на автомобилния производител и последващата нестабилност по време на събрание на акционерите на базираното в Лос Анджелис издателство Daily Journal, което той председателства.

„Мисля две неща: никога не бих купил акции, не бих ги продал "на късо“, каза 96-годишният бизнесмен.

Тази година книжата на Tesla поскъпнаха със 105% към вторник, подхранвани от солидни данни за доставка на превозни средства и силни тримесечни резултати. Компанията вече е най-скъпият американски автомобилен производител за всички времена, с по-голяма пазарна капитализация от Ford и General Motors общо, пише "Бизнесинсайдър".


Това е и най-продаваната "на късо" акция в САЩ, и въпреки че търговците, залагащи срещу компанията, се опариха, много от тях все още държат на късите си позиции. Въпреки че Tesla публикува множество рекордни печалби, тя също наскоро претърпя най-големия си спад в рамките на деня.

Мънгър говори и за представянето на Мъск като изпълнителен директор, добавяйки: "Мисля, че Илон Мъск е особен и той може да се надценява, но може и да не греши през цялото време."

Не за първи път Мънгър говори за автомобилния производител или неговия лидер. По време на миналогодишното Събрание на акционерите на Daily Journal Мънгър беше попитан за често прилагания от него принцип при наемането на кадри - че ще вземе на работа някого с коефициент на интелигентност 130, който обаче смята, че е със IQ 120, но не и някой с коефициент на интелигентност 170, който мисли, че е 250.

"Сигурно мислите за Илон Мъск", пошегува се тогава Мънгър.

Но шегата настрана, случвало се е Мънгър да похвали Мъск в миналото. В интервю от май 2018 г. с Анди Сървър, главен редактор на Yahoo Finance, Мънгър нарече Мъск "смел и блестящ" основател, който "дава всичко от себе си", и каза, че Tesla вече е създала по-значима промяна, отколкото някой е предполагал.

"Такива хора получават забележителни резултати", каза Мънгър за Мъск. "Понякога имат и бързи неуспехи. Нямам бегла идея какво ще се случи при Илон Мъск, но той има значителен шанс за успех и значителен шанс за провал. Изглежда, че така му харесва".
Коментари: 0