„Дяволът в детайлите“ дебне данъчните преговори между САЩ и Франция

Разговорите между двете страни остават трудни, по думите на Бруно Льо Мер

„Дяволът в детайлите“ дебне данъчните преговори между САЩ и Франция

Снимка: БТА

532 ~ 2 мин. четене
Дигитален данък
Разговорите между Франция и Съединените щати относно данъчното облагане на дигиталните компании „остават трудни“, заяви финансовият министър на европейската държава Бруно Льо Мер във вторник. Думите му идват въпреки поетия по-рано ангажимент между двете страни да избегнат търговската война. 
„Остават трудни преговори. Дяволът е в детайлите и в много подробности все още трябва да намерим обща позиция, но мисля, че се движим в правилната посока “, заяви Льо Мейр в Брюксел преди среща на министрите на финансите на ЕС, на която ще се обсъжда позицията на Блока по въпроса за цифровите технологии и данъчното облагане. 
Целите на Франция в преговорите остават постигане на „справедливо данъчно облагане на цифровите компании и минимално данъчно облагане на международно ниво“, добави Льо Мейр.
В понеделник френският президент Еманюел Макрон каза, че води дискусия с колегата си Доналд Тръмп по въпроса за дигиталния данък и заяви, че двете страни ще работят съвместно, за да избегнат въвеждането и по-високи тарифи до края на 2020 г.
Франция цели да наложи данъчна ставка за компаниите, които в момента не плащат налози за дейността си в отделните страни. След като идеята не сработи на общностно ниво в Европейския съюз, Париж реши да я прокара у дома и през юли обяви 3% данък върху приходите от цифрови услуги, генерирани в страната от фирмите с оборот от над 25 млн. евро там и 750 млн. евро глобално. 
Тъй като на условията на данъка на практика отговарят предимно американските гиганти, Вашингтон се разгневи и заплаши Франция с налагането на тарифи върху емблематични за страната луксозни стоки. Напрежението ескалира и се породи опасност от зараждането на нов търговски спор, по подобие на този с Китай. 
Лидерите се споразумяха да работят за модернизирането на глобалната данъчна система. Миналата година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) направи предложение за промяна. 
Моментното примирие между Макрон и Тръмп, смята Льо Мер, е „много положителна отправна точка“. Сега обаче Париж и Вашингтон траябва да постигнат компромис за това как да се облагат с данъци цифровите дейности на глобално ниво. 
Самият той се очаква да обсъди подробности за евентуална „окончателна“ сделка с американския министър на финансите Стив Мнучин в сряда на Световния икономически форум в Давос, Щвейцария. 
Коментари: 0