Джак Ма бил в комунистическата партия на Китай още от 80-те

Той се присъединил като студент, твърдят китайски медии

Джак Ма бил в комунистическата партия на Китай още от 80-те

Снимка: Alibaba Group

384 ~ 2 мин. четене
Съоснователят на Alibaba Джак Ма е член на Китайската комунистическа партия от 80-те години на миналия век. Това заяви пред CNBC източник, запознат с въпроса, който обаче е пожелал пълна анонимност, тъй като не е оторизиран да говори по темата.

В понеделник в китайското държавно издание People's Daily се  появи информация с имена на китайски  предприемачи, на които Китайската комунистическа партия иска да почете за "техния принос към реформите и отварянето на икономиката". Ма беше сред споменатите имена, което постави въпроса за това откога датира членството му в комунистическата партия.

Членството на Ма в комунистическа партия отдавна е въпрос, но тази седмица новините разкриха, че най-богатият човек в Китай е дългогодишен член на група, чиито корени може да се проследят  чак от времето на Карл Маркс.

Държавните китайски медии съобщиха във вторник, цитирайки информация в социалните мрежи от човек,който твърди, че е съученик на Ма, че предприемачът се присъединява към комунистическата партия, докато са били в университета.

"Всички се присъединихме към партията около втората или третата година в университета. По онова време да станеш член на партията означаваше не само, че си добър студент, но също и че си лоялен, ентусиаст и идеалист", се казва в оста в социалните мрежи, преведен от CNBC от скрийншот.

Новината идва, след като Ма обяви през септември плана си да се оттегли като председател на Alibaba от следващата година.

От известно време вървят спекулации, че Ма е наистина е член на Комунистическата партия от университетските си дни през 80-те години.

Говорител на Alibaba обаче отказа да коментира темата.

Други двама лидери на китайския технологичен сектор също са включени в списъка на People's Daily, които са спомогнали за "отварянето на икономиката", макар че не са членове на партията. Това са изпълнителният директор на Tencent Pony Ma и главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли.
Подкрепи Economic.bg