Джанет Йелън напусна поста директор на Федералния резерв на САЩ

Тя е разочарована от решението на Тръмп да не й даде втори мандат

Джанет Йелън напусна поста директор на Федералния резерв на САЩ

Снимка: БТА

Директорът на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън напуска поста си след четиригодишен мандат. През следващата седмица тя ще постъпи на работа в Института "Брукингс", след като днес изтича мандата й начело на централната банка на САЩ. Това се казва в разпространено снощи съобщение на института, цитирано от ДПА. 

Джанет Йелън заяви, че е разочарована от решението на президента на САЩ Донлад Тръмп да не й дава втори мандат. "Исках да служа поне още един мандат и го казах ясно", заяви тя. По време на последната си пресконференция досегашният директорът на ФЕД обяви, че отбелязаният в последните дни ръст на Уолстрийт не е "балон", но предупреди инвеститорите да бъдат внимателни. 

От понеделник на мястото на Йелън трябва да застане Джеръм Пауъл, който е номиниран от американския президент през ноември.

Припомняме, че Джанет Йелън бе назначена за шеф на централната банка на САЩ по времето на администрацията на Барак Обама. Нейният предшественик на ръководния пост в УФР Бен Бърнанке, бившият заместник-управител на управлението Дон Кон и бившият директор на отдела за финансова стабилност Нели Лян също бяха привлечени на работа в "Брукингс" след напускането на УФР. 

Коментари: 0