КНДР е придобила близо $200 млн. през 2017 г. в нарушение на санкциите на ООН

Северна Корея вече пренебрегва повечето от последните резолюции, се казва в доклад на международната организация

КНДР е придобила близо $200 млн. през 2017 г. в нарушение на санкциите на ООН
Северна Корея е придобила близо 200 милиона долара през 2017 г. от износ на продукция в нарушение на санкциите на ООН, а освен това продавала оръжия на Сирия и Мианмар. Това се посочва в поверителен доклад на независими експерти, изготвен по поръчка на международната организация, предаде Ройтерс.

В доклада до комисията по санкциите към Съвета за сигурност се казва, че Пхенян е доставял въглища до пристанище в Русия, Китай, Южна Корея, Малайзия, Виетнам и други страни. Доставките са били извършвани главно с фалшиви документи, свидетелстващи, че въглищата са с произход Русия или Китай, а не Северна Корея. 

"КНДР вече пренебрегва повечето от последните резолюции, като използва международни мрежи за доставка на петрол, съучастници от чужбина, офшорни компании и международната банкова система", се казва в доклада от 213 страници.

Експертите посочват, че са проучили настоящото сътрудничество между Сирия и Мианмар в областта на балистичните ракети, вкл. над 40 недекларирани доставки от Северна Корея за Сирия през периода 2012-2017 г. Доставките са били за сирийския център за научни изследвания и развойна дейност, който ръководи химическите оръжейни програми на Дамаск. Разследването е показало също данни за други нарушения на оръжейното ембарго, вкл. чрез "трансфер на елементи, използвани в балистични ракети и химически оръжейни програми", пише в доклада. 

Дипломатическата мисия на Сирия в ООН не отговори на искането за коментар, а от посолството на Мианмар заявиха, че понастоящем страната "не поддържа оръжейно сътрудничество" със Северна Корея и спазва санкциите. Нямаше коментар и от мисията на КНДР в ООН, допълва Ройтерс. 
Коментари: 0