Джон Хенеси сменя Ерик Шмид в Alphabet

Финансовите резултати на компанията за последното тримесечие не отговориха на очакванията на анализаторите

Джон Хенеси сменя Ерик Шмид в Alphabet

Джон Хенеси

Снимка: Stanford.edu

Компанията-майка на Google - Alphabet, определи за мястото на дългогодишния изпълнителен председател Ерик Шмит ветеранът в борда Джон Хенеси, бивш президент на университета Станфорд и един от първите потребители на компанията.

65-годишният Хенеси, компютърен учен с опит в проектирането на чипове и с дълбоки връзки в Силициевата долина, се присъедини към борда на Google през 2004 г., малко преди компанията да стане публична. Той  е бил декан на инженерното училище на Станфорд, когато като студенти Сергей Брин и Лари Пейдж разработват Google и е бил ранен тестовик на тяхната технология. Хенеси ще бъде не-изпълнителен председател, за разлика от Шмид, който е служител на Alphabet, съобщава Ройтерс.

Шмид се оттегли през януари, завършвайки 17-годишен управленски период, в който игра централна роля в изграждането на обещаващото начинание, наречено Google, и превръщането му в световен технологичен лидер. Той остава член на борда и съветник по технически и научни въпроси.

Също снощи компанията обяви и финансови резултати, които не покриват прогнозите и очакванията на анализаторите за печалбата, тъй като стабилните приходи от реклама са компенсирани от увеличени разходи за промотиране на потребителските й устройства, видео приложението YouTube и облачните услуги, допълва Ройтерс.

Акциите на Alphabet потънаха с над 5% след обявяването на новината, след което се закрепиха на 2,7% спад на цена от $1 149.93.

Продажбите на компанията за четвъртото тримесечие са се увеличили с 24% до 32,3 млрд. долара, което е по-голямо от средната стойност, предвиждана от анализаторите от 31,9 млрд. долара, според Thomson Reuters. Коригираната тримесечна печалба от 6,8 милиарда долара, или 9,70 долара на акция, се разминава с прогнозите от 7 млрд. долара, или 10 долара на акция.

Alphabet генерира 110,9 млрд. долара годишни приходи, с 23% повече от 2016 г., и за пръв път достига 100 млрд. долара. Печалбата е спаднала с 35% до 12,6 млрд. долара заради новия данъчен закон и допълнително заради антитръстова глоба от ЕС от миналото лято в размер на 2,7 милиарда евро, която е обжалвана. 
Коментари: 0