Джонсън получи седмица да подобри предложението си за Brexit

Ако не успее да удовлетвори Брюксел, той ще бъде принуден или да осъществи \"твърд Brexit\", или да поиска ново отлагане на излизането от ЕС

Джонсън получи седмица да подобри предложението си за Brexit

Снимка: БТА

След като Брюксел не прие актуалните предложения на британския премиер Борис Джонсън относно излизането на Великобритания от ЕС, Блокът и Крлаството си дадоха взаимно една седмица, за да договорят някакъв план за Brexit, пише Bloomberg. В противен случай Джонсън ще бъде изправен пред два избора – или да осъществи Brexit без споразумение, или да се изложи, искайки поредно отлагане на излизането на Кралството от Блока.

Въпреки че във Великобритания Джонсън събира подкрепа за новите си предложения към ЕС, главният европейски преговарящ за Brexit Мишел Барние коментира, че актуалните идеи на британския премиер се разминават с неговите условия за сключване на споразумение. Изказването си Барние е направил по време на частна среща с високопоставени европейски дипломати, разкали са трима представители на ЕС.

След над три години на авантюристични постъпки и спорове в британската политика, Джонсън се оказва в ситуация, противоположна на онази, която в крайна сметка накара предшественика му Тереза Мей да подаде оставка. Докато тя имаше подкрепата на ЕС, но срещаше опозиция от страна на британските депутати за сключването на споразумение, то при Джонсън е точно обратното – той е изправен пред предизвикателството да постигне компромис с Брюксел, без да губи поддръжниците в страната си. Неговата ситуация е не по-малко опасна за премиерския му пост.

Коментари: 0