eBay съди Amazon заради нелоялни практики

В иска се посочва, че компанията на Джеф Безос „краде“ търговци чрез измама

eBay съди Amazon заради нелоялни практики
Компанията за онлайн търговия eBay внесе иск в съда срещу Amazon с обвинението, че гигантът в интернет търговията е използвал нелоялни практики, за да привлича продавачи в платформата си, предава BBC. В иска си до съда в Санта Клара, Калифорния, eBay уточнява, че представители на Amazon използвали незаконно вътрешната система за имейли на eBay, която служи за връзка с продавачи.

Представители на Amazon са създавали профили в eBay, за да се свързват и привличат продавачи, като често са изпращали съобщения до няколко минути след създаването на профилите. Те искали от продавачите в eBay да говорят по телефона, за да не бъдат засечени.

eBay говори за „заговор“ и системни и координирани усилия за кражба на клиенти, случващи се още от 2015 г. Компанията настоява за забранителна заповед, компенсации за нанесени щети и глоби за Amazon.

eBay е получил сигнал за проблема преди няколко седмици от продавач и е поискал от Amazon да прекрати тези действия.

eBay е създадена през 1995 година и е пионер в онлайн търговията, разработвайки платформа за връзка между продавачи и купувачи. Сега платформата има над 175 милиона активни купувачи, а продажбите възлизат на около 90 милиарда долара за миналата година. Привлекателността на компанията обаче намалява заради все по-голямата конкуренция, особено от Amazon, който привлича повече търговци в платформата си. Според някои оценки на Amazon се падат около половината от доларите, похарчени в онлайн търговията в САЩ.
Коментари: 0