ЕЦБ повиши целта си за инфлацията

Това е първото стратегическо преразглеждане на институцията от близо 20 години

ЕЦБ повиши целта си за инфлацията

Снимка: Unsplash

436 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Икономистите от Европейската централна банка се съгласиха на повишаване на целите за 2% инфлация, като така отварят пространство за скок отвъд тази граница, когато е нужно. Това предава Bloomberg, позовавайки се на официални лица, запознати с въпроса. Решението на ЕЦБ е значителна промяна от предишния таргет „под, но близо до 2%“, който според някои бе твърде неясен. Консенсусът е постигнат на специална среща във вторник и сряда тази седмица. Това е първото стратегическо преразглеждане на институцията от близо 20 години.

Преработената стратегия може да даде на експертите от ЕЦБ оправданието да поддържат свръхслабата парична политика за по-дълго време, докато се стремят да преобърнат тенденцията на по-ниска инфлация от последните години, която натежа върху икономическия потенциал на еврозоната.

Новината от Bloomberg спомогна за повишаването на европейските държавни облигации в четвъртък сутринта, като доходността на 10-годишните ценни книжа на Германия спадна до тримесечно дъно.

Със сигурност бихте си помислили, че това би трябвало да отблъсне бъдещите потенциални повишения на лихвените проценти още повече и според мен също така ще е необходимо да се купуват повече активи занапред“, прогнозира Якоб Киркегор, старши сътрудник в Германския фонд „Маршал“.

Въпреки прогнозите за значителен ръст на инфлацията над целта към края на тази година, председателят на ЕЦБ Кристин Лагард и нейните колеги многократно са заявявали, че очакват тя да отслабне под таргета в средносрочен план.

Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман е сред длъжностните лица, скептични към подобен подход. Той каза, че поддържането на слаба политика, когато действителната инфлация е над целта в средносрочен план, може да създаде впечатление, че централната банка умишлено поддържа ниски разходи за държавни заеми, подкопавайки нейната независимост с т.н. фискално господство.

Подкрепи Economic.bg