Една банка се е съгласила да смекчи условията по „швейцарските кредити“

КЗП е издействала финансовата институция да поеме 80% от валутния риск

Една банка се е съгласила да смекчи условията по „швейцарските кредити“
3692 ~ 1 мин. четене
Комисията за защита на потребителите (КЗП) се е споразумяла с една от трите банки, отпуснали най-много кредити в швейцарски франкове. Това бе съобщено официално от регулатора, без обаче да каже коя е банката. По силата на това споразумение всички потребители, които са изтеглили заем, деноминиран в тази валута, ще могат да ги превалутират като банката поема 80% от валутния риск от момента на тегленето на кредита.

Т.е. тази банката се е съгласила да поеме 4/5 от от поскъпването на швейцарската валута от момента на взимане на заема. От обяснението на КЗП се разбира, че обслужвалите редовно кредитите си ще бъдат в хипотезата, че все едно са го взели в евро или в лева. Също така те ще плащат преференциален лихвен процент, който е по-изгоден от този за настоящите кредитополучатели.

Споразумението обхваща и тези длъжници, които не са били редовни платци и срещу тях няма издадени изпълнителни листове. А тези, срещу които е образувано изпълнително производство, могат да търсят правата си по съдебен ред.

Постигнатото споразумение е при условия, каквито не са извоювани в нито една от останалите държави, в които е възникнал този проблем, изтъкват от КЗП.

През лятото КЗП заведе дела срещу три банки заради условията, при които са отпускали кредити в швейцарски франкове. Регулаторът установи, че банките са включили неравноправни клаузи в договорите за кредити в швейцарски франкове.
Подкрепи Economic.bg