Една от големите европейски икономики дава сигнали за растеж

Потреблението във Франция се засилва

Една от големите европейски икономики дава сигнали за растеж

Кафенетата в Париж отвориха отново

Снимка: БТА

1356 ~ 2 мин. четене
Втората по големина икономика в Европейския съюз – френската, се върна към растеж този месец, въпреки че активността в останалата част от региона продължава да е слаба, отбелязва CNN.

Френската икономика на стойност 3 трилиона долара нараства този месец за първи път от февруари, след облекчаването на мерките за блокиране на коронавируса, а вътрешното потребление се засилва, сочи публикувано вчера проучване.

Първоначалните данни за индекса за покупки на мениджърите (PMI – Purchasing Managers' Index) в страната, който проследява активността в секторите на производството и услугите, скача до 51.3 пункта през юни спрямо 32.1 през май. Показанията над 50 пункта са индикатор за ръст, а под тази мярка – за спад.

„Франция изглежда като лидер в региона, особено от гледна точка на производствения сектор“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit, компанията, която публикува проучването. Страната извлича ползи от това, че компаниите й са местни, обясни той пред CNN Business.

"Това, което виждаме във всички икономики, е, че всяко възраждане на растежа се подхранва от вътрешното търсене", каза Уилямсън и посочи възстановяването в Китай като пример. "Ако имате експортно ориентиран производствен сектор, какъвто е случаят в Германия, той действа като тампон", добави той.

През март френският президент Еманюел Макрон заяви, че нито една френска компания, независимо от нейния размер, няма да бъде оставена да фалира заради пандемията. Правителството ще похарчи близо 521 млрд. долара, за да помогне на икономиката си да се възстанови, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер в интервю за френското радио RTL този месец.

Най-големите европейски икономики намалиха през юни ограниченията заради коронавируса, което позволи на много компании да отворят отново и да стимулират подобряващото се търсене на стоки и услуги. 

Първоначалният състав на индекса за страните, които използват еврото, скочи до 47.5 пункта през юни от рекордно ниското ниво от 13.6 пункта през април и отчетеното от 31.9 пункта през май.

Уилямсън предупреди, че показанията за PMI около 50-те пункта показват само леко стабилизиране в икономиката. 

"Това не е бизнес, който се връща към нормалното. Нивата са смазани в сравнение с това, което бяха преди удара на пандемията", каза той.

Все още се очаква БВП на ЕС да претърпи рязък спад през второто тримесечие след най-дълбокото свиване през първите три месеца на годината.

Но "рязкото възстановяване" в данните на PMI подсказва, че БВП няма да бъде толкова "катастрофално лош", колкото се страхувахме, заявиха икономисти от Capital Economics. 

„Днешните данни дават известно успокоение, че икономиката отново се изправя на крака. Но с все още съществуващи ограничения и опасения от втора вълна, ще мине известно време, преди активността да се върне към нивата преди вируса“, казват те.
Подкрепи Economic.bg