Една от най-големите банки в САЩ съкращава над 26 000 служители

Wells Fargo планира да освободи между 5 и 10% от работещите до 3 години

Една от най-големите банки в САЩ съкращава над 26 000 служители

Снимка: Wells Fargo

1300 ~ 1 мин. четене
Една от най-големите американски банки Wells Fargo планира рязко намаляване на персонала, което може да засегне повече от 26 000 души.

Финансовата институция заяви, че очаква броят на служителите да намалее с 5% до 10% през следващите три години чрез комбинация от съкращения и пенсиониране, съобщава Би Би Си.

Този ход е част от усилията да се направи банката по-ефективна, тъй като секторът преминава към онлайн услуги и обслужване, коментира изпълнителният директор на банката Тим Слоун.

Също така банката все още се опитва да се възстанови от серия скандали, които навредиха на нейната репутация и финансово представяне.

Базираната в Калифорния банка привлече общественото недоволство през 2016 г., след като се оказа, че сътрудниците по продажбите са открили милиони сметки без разрешение от клиентите.

Тази пролет американските регулатори наложиха на компанията глоба от 1 милиард долара с цел уреждане на искове за неправомерно поведение, свързано с ипотечни и автомобилни заеми.

През февруари Федералният резерв на САЩ, цитирайки "широко разпространени злоупотреби с потребителите и други нарушения на правилата и изискванията", издаде безпрецедентна заповед, която ограничи растежа на банката.

Wells Fargo отбеляза 10% годишен спад на печалбата за първите шест месеца на годината и заяви, че планира да намали общите разходи с 3 млрд. долара до 2020 г.

През август тя обяви за съкращения на стотици служители в отдела за жилищно кредитиране.

По данни към месец март 2018 г. тя е третата по големина банка в САЩ и има около 264 500 служители, към края на юни.
Подкрепи Economic.bg