Едно яйце на ден срещу инфаркт и инсулт
То съдържа ценни антиоксиданти и витамини

© ECONOMIC.BG / Икономика
~ 1 мин.
Редовната употреба на едно яйце на ден намалява риска от инсулт с 12 процента. Това сочи изследване на американски специалисти, изучавали връзката между потреблението на яйца и инфарктите и инсулти.
Учените твърдят, че яйцата са много полезен продукт.
В едно голямо яйце се съдържат шест грама белтък, антиоксидантите лютеин и зеаксантин, а също и витамините Е, Д и А. Както е известно, антиоксидантите са защита от стреса на окислителните процеси и възпаленията в организма. А белтъкът помага за намаляване на кръвното налягане.
Сътрудници на Масачузетския университет обаче предупреждават, че редовната употреба на белтъчини от животински произход, съдържащи си в червеното месо и яйцата, са опасни за здравето на някои хора.
Животинските белтъчини повишават риска от преждевременна смърт на хора, които водят неправилен начин на живот, страдат от напълняване или са прекалено слаби.