Едва 1/5 от хората са се преброили онлайн

Електронната кампания трябваше да е приключила според първоначалния план, който бе объркан от проблемите с достъпа до платформата

Едва 1/5 от хората са се преброили онлайн

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски

Снимка: БТА

3644 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

1 327 801 души са се преброили онлайн към 6 ч. тази сутрин, като бройката се равнява на близо една пета от населението, съобщи Националният статистически институт. Планът бе електронният процес да продължи от 7 до 17 септември, но заради проблемите с достъпа до сайта в първите дни кампанията бе удължена до края на месеца. Първоначалните очаквания на НСИ бяха, че онлайн ще се преброят около половината хора. Данните идват в деня, в който преброителите започват да обикалят домовете на хората. 

Преброилите се онлайн живеят в 584 236 домакинства на територията на цялата страна, допълват от там. До тази сутрин в електронната система са се регистрирали 625 245 лица, 59.4% от които са жени. Най-активни са дамите между 40 и 49 години. 

Най-голям процент е отразен в София – над 30% от живеещите в столицата и областта. Електронно са се преброили 23% от жителите на Варненска област и над 17% от област Бургас, следвани от живеещите в областите Стара Загора и Пловдив. Най-ниска е активността в Кърджали, където онлайн преброителна карта са попълнили едва 7% от хората в областта. 

Преброителите, които ще обикалят по домовете, ще работят от 8.00 до 20.00 ч. всеки ден, включително в събота и неделя. Първата им задача е да опишат сградите. Те ще преброяват само хората, които не са или не желаят да се преброят сами чрез електронната карта.

Подкрепи Economic.bg