Макар и с „кръв“ от другите: Проектът Петков-Василев е шанс за правителство

От Румен Радев се очаква висш пилотаж, защото трябва да маневрира между всички подкрепящи го

Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп“:

Макар и с „кръв“ от другите: Проектът Петков-Василев е шанс за правителство

Снимка: БТА

5944 ~ 3 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

Кирил Петков и Асен Василев – бившите вече служебни министри с висок рейтинг, които обявиха, че ще правят политически проект и в момента си търсят мандатоносител, имат много любопитен бекграунд. Те са близо до това, което наричаме либералната част на българското общество и затова могат да си позволят да говорят за десни идеи в лявото пространство. Двамата вече обявиха, че се целят в левия електорат с десни идеи, макар още да няма подробности около проекта им, който би разместил политическото пространство.

„Може да се каже, че двамата се намират някъде между Румен Радев и Христо Иванов“, коментира пред Economic.bg Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп“ заявките на Петков и Василев за политиката, която ще водят. „Това позициониране е хитро, защото Румен Радев и Христо Иванов са фигурите с най-нарастващо влияние в страната“, добави социологът.

Изпитание и шанс за Радев

За разлика от други социолози, Първан Симеонов смята, че проектът на двамата бивши служебни министри няма да донесе само изпитания за Румен Радев, който е упрекван от много страни, че той стои зад този проект. Според експерта ще има и позитиви. 

„Очаква се висш пилотаж от Радев, защото трябва да маневрира между всички, които го подкрепят. Но в политиката е така – като започнеш да създаваш собствена мрежа, трябва да владееш изкуството да го правиш, за да привлечеш повече гласове“, коментира Симеонов.

Според него новият проект ще вземе гласове от десницата и другите партии на протеста. Възможността да се привлекат гласове от БСП не е толкова голяма, защото по-скоро биха се прелели хора, които вече не са лоялни на Корнелия Нинова. „За сметка на това преливане на гласове от „Демократична България“ е възможно, защото Петков и Василев са лица от това пространство. За разлика от БСП, които реагираха ревниво и нападателно, от ДБ показаха спокойствие и заявиха, че те са съмишленици“, добави Симеонов. Мнението на експертите е, че в политиката това е правилното поведение – може някое движение да вземе гласове от дадена партия, но когато влязат в парламента, те стават партньори и си помагат.

Бъдещето на политиката е в мрежите. Който умее да ги създава, той печели“, подчерта Симеонов.

Защо БСП реагира остро?

„Реакциите на БСП срещу новия проект на Петков и Василев и твърденията им, че емисари обикалят техни структури е обяснимо, защото те са партията, която издигна Румен Радев за президент, а в един момент той започва да служи за легитимация на друга политическа сила. Самият Радев се дистанцира от Кирил Петков и Асен Василев“, каза още Симеонов. Социологът добави, че тепърва ще се измерва влиянието на двамата бивши служебни министри, но до момента проучванията на общественото мнение показват, че те са едни от най-бързо набиращите скорост политици и сега им е „прозорецът на възможностите“. 

Всички партии, които се борят срещу статуквото, могат да дадат малко „кръв“ на този проект. Но пък един успех на двамата ще е шанс за партиите на протеста, защото в следващия парламент ще им помогне да намерят изход от патовата ситуация, в която бяха поставени последните два парламента, които не можаха да сформират работещо правителство“, смята още Симеонов.

Подкрепи Economic.bg