EE пусна първата във Великобритания комерсиална 5G мрежа

Това е една от първите европейски страни, които започнаха да използват 5G мрежи

EE пусна първата във Великобритания комерсиална 5G мрежа

Снимка: EE

Британският мобилен оператор EE обяви пускането на първата във Великобритания комерсиална 5G мрежа. Тя трябва да осигури по-висока скорост и качество на връзката, съобщават от оператора.

Досега 5G мрежата ще работи само в част от територията на шест големи града, включително Лондон, Единбург и Манчестър, а до края на годината ще бъде пусната в още десет града. През юни тази година 5G ще пусне и друг британски оператор - Vodafone.

Така Великобритания е една от първите европейски страни, които започнаха да използват 5G мрежи, досега тя е налична само в Швейцария и няколко малки страни, включително Монако и Сан Марино. В същото време 5G мрежите вече работят в САЩ и някои азиатски страни, например в Южна Корея. В Китай и Япония 5G все още няма.

Стартирането на 5G мрежи във Великобритания протича на фона на продължаващите дискусии за това дали китайски компании, като Huawei, могат да използват телекомуникационно оборудване за това. EE и Vodafone решиха да не използват оборудването на Huawei 5G, въпреки че използват други телекомуникационни устройства, произведени от китайската компания.

Коментари: 0